De Clerck wil vaart zetten achter hervorming justitie

Stefaan De Clerck (Foto PhotoNews) ©Photo News

Minister van Justitie Stefaan De Clerck wil belangrijke stappen zetten in de hervorming van het gerechtelijk apparaat. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag (Eén). De CD&V-minister wil op drie punten vooruitgang boeken.

(tijd) -Er moet nu eindelijk een modernisering van onze justitie worden doorgevoerd, is de boodschap van minister De Clerck. 'De gerechtelijk orde moet beter georganiseerd worden en het openbaar ministerie moet meer mogelijkheden krijgen', luidt het.

Voor De Clerck dient voor het zomerreces de strafuitvoering hervormd te worden. De hele keten - 'van het eerste proces-verbaal tot de uitvoering van de straf in de gevangenis of elders' - moet beter functioneren.

De minister wil ook werk maken van de informatisering van justitie. Vorige pogingen zijn op dat vlak op niets uitgedraaid.

Ten slotte wil Stefaan De Clerck nog voor de zomer een timing hebben voor een hervorming van het gerechtelijk apparaat. Vooral de hertekening van de 27 gerechtelijke arrondissementen is prioritair.

De drie hervormingen waarover De Clerck in De Zevende Dag sprak zijn zeker niet ieuw. Ze zijn eerder al in gang gezet door de vorige minister van Justitie, Jo Vandeurzen (CD&V). De andere voorgangers op justitie hebben er telkens hun tanden op stuk gebeten. Zo moest minister Onkelinx het informatiseringsproject - dat ze van haar voorganger Marc Verwilghen (Open VLD) had geërfd - noodgedwongen stopzetten. Onkelinx had ook al een 'Themis-plan' uitgewerkt om de gerechtelijke organisatie grond te herstructureren, maar dat stootte op stevig verzet vanuit de magistratuur. Voor een uitbreidingsplan tegen de overbevolking in de gevangenissen was het wachten op Vandeurzen, maar het valt nog af te wachten of de bouw van nieuwe cellen vlot zal verlopen.

 Lars Bové

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud