'De Crem kent dossier niet'

©BELGA

De voormalige minister van Defensie, André Flahaut (PS), haalt zwaar uit naar zijn opvolger Pieter De Crem (CD&V) naar aanleiding van diens pleidooi voor een vrijwillige legerdienst. Flahaut noemt De Crem een klootzak ("un con") die het dossier niet kent. Hij verwijt zijn opvolger ook "een rechtse politiek te willen installeren".

André Flahaut (l.) en Pieter De Crem (foto: belga)  

(belga) - De socialistische ex-minister voegt toe dat hij bij de overdracht van zijn kabinet aan De Crem had uitgelegd dat de formule van vrijwillige dienst van collectief nut bestaat en dat De Crem die in werking kan stellen.
Het wetsvoorstel over deze vrijwillige dienst werd in april aangenomen in de Kamer, nadat de ministerraad in maart akkoord was gegaan met de toepassing ervan binnen Defensie.
De paarse regering Verhofstadt II kwam in mei 2006, na de moord op Joe Van Holsbeeck, met het plan. Tot maximaal 1.000 werkloze jongeren tussen 18 en 25 zouden vrijwillig dienst kunnen nemen bij het leger. De vrijwillige dienst van collectief nut werd echter nooit echt toegepast.
Senator Philippe Monfils, de auteur van het wetsvoorstel, zegt zondag erg terughoudend te staan tegenover het idee van De Crem. "Er zijn andere manieren" (om het imago van het leger te verbeteren), zegt hij.
De Crem zei zaterdag in de kranten De Standaard, Het Volk en Het Nieuwsblad dat hij hoopte met de vrijwillige legerdienst Defensie "opnieuw in de gedachten van de mensen te brengen". "Ik wil Defensie hiermee afhelpen van zijn imago van geldverslindende machine. Het leger kost een bom geld, per jaar 2,7 miljard euro. De mensen vragen zich dan af: what's in it for me? Ik wil die return on investment tonen", aldus De Crem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud