De Croo: 'Kiezer liep deur van authentieke liberale partij voorbij'

Vlaanderen heeft nog nooit zo liberaal gestemd, maar de kiezer liep de deur van de authentieke liberale partij voorbij. Dat heeft Open Vld-Kamerlid Herman De Croo zondag in een eerste reactie aan de VRT verklaard over het verlies dat zijn partij vrijwel overal lijkt op te tekenen.In een reactie op de verkiezingsshow van TV Limburg in Hasselt hekelt Patrick Dewael de politieke versnippering

(belga) -  De Croo stelt vast dat heel wat liberale kiezers zijn overgelopen naar andere partijen. Dat heeft volgens hem te maken met andere partijen die zijn opgekomen. 'Maar we hebben ook geleden onder het immobilisme in de federale regering', stelde hij.

De Croo zei het niet met zoveel woorden, maar hij liet wel verstaan dat de positie van partijvoorzitter Bart Somers wankelt. Hij verwees naar Frans Grootjans die in 1979 als voorzitter ontslag nam na een verkiezingsnederlaag.

'Als het inderdaad zo zou zijn, betekent dit dat we drie verkiezingen na elkaar verliezen'. Moet de voorzitter dan opstappen? 'Dat is de keuze van de voorzitter. Het is de voorzitter die daar over beslist', luidde het oordeel van De Croo.

Versnippering

In een eerste ractie op de verkiezingsnederlaag die de Open Vld volgens de eerste voorlopige resultaten lijkt te boeken, zei Patrick Dewael dat de voorbije periode 'niet gemakkelijk' is geweest en dat ook de nodige 'schwung' in de campagne ontbrak. Dewael hekelde daarnaast ook de versnippering van het politieke landschap en pleit voor samenvallende verkiezingen.

Dewael wilde zich niet uitspreken over de speculaties of hij het gouverneurschap in Limburg ambieert en evenmin over het feit of de positie van de Open Vld in de federale regering wankel dreigt te worden nu de Open Vld op Vlaams niveau op een verkiezingsnederlaag afstevent.

De Kamervoorzitter gaf anderzijds wel te kennen dat de versnippering van het politieke landschap een nieuwe regeringsvorming bemoeilijkt. 'Als er geen grote partijen meer zijn in Vlaanderen, moeten we ons dringend in vraag gaan stellen', zo luidde het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud