De Croo wil debat kosten-batenanalyse boedelscheiding openen

Foto PhotoNews ©Photo News

Separatisten beseffen niet dat een splitsing van België hun geliefde natie met een financiële kater zou kunnen opzadelen. Dat is de centrale stelling waarmee oud-Kamervoorzitter Herman De Croo in zijn boekje 'België barst? Vragen aan de separatisten' wil aangeven dat het "vooropgestelde ideaal van een zelfstandig Vlaanderen, misschien wat kort door de bocht gaat".

(belga) - Bij de voorstelling van de zogenaamde kop-staartpublicatie benadrukte De Croo dat hij niet tegen een staatshervorming is. De Franstaligen moeten er zich van bewust zijn dat een status quo nefast is, maar de Vlamingen moeten beseffen dat overdrijven nadelig is voor hun eigen doelstellingen, luidde het.

Maar afgelopen zomer raakte De Croo naar eigen zeggen bijna gechoqueerd door de "lichtheid" van de argumenten die door diegenen die het separatisme voorstaan, naar voren werden geschoven. Met zijn schrijven tracht hij aan te tonen dat een discours voor een onafhankelijk Vlaanderen geen enkele grondige kosten-batenanalyse overleeft.

Kamervoorzitter Herman Van Rompuy merkte in zijn inleiding op dat, indien men beslist niet direct of indirect aan de sociale zekerheid te raken, de marge voor een staatshervorming erg klein is. Een grote hervorming, zoals in 1980, 1988 en 1992, is volgens hem niet meer mogelijk. Men zal in fases tewerk moeten gaan, luidde het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud