Advertentie

De Gucht wil Coveliers uit VLD

(tijd) - Karel De Gucht, voormalig partijvoorzitter en federaal minister van Buitenlandse Zaken, wil senator Hugo Coveliers uit de VLD laten zetten. De Gucht vindt dat Coveliers zijn partij systematisch schade blijft berokkenen. Coveliers suggereerde dat de voorzittersverkiezingen dit weekend mogelijk in het nadeel van Jean-Marie Dedecker gemanipuleerd worden.

Karel De Gucht (rechts, foto: belga) lanceert de open oproep Coveliers te excommuniceren in een vraaggesprek dat het VRT-programma Villa Politica vrijdagavond uitzendt. 'Ik ben ervan overtuigd dat veel leden van de partij zich net zoals ik geschandaliseerd voelen door de uitspraken van Hugo Coveliers', zegt De Gucht. Volgens het liberale partijboegbeeld heeft Coveliers de tweede kans niet gegrepen die de partij hem begin januari na een eerdere reeks conflicten bood. Dirk Sterckx, Europees parlementslid en voormalig partijvoorzitter, treedt Karel De Gucht bij. Hij vindt ook dat Coveliers met zijn uitspraken een brug te ver is gegaan.

Coveliers zelf zegt dat het niet aan Karel De Gucht maar aan de statutaire commissie van de VLD toekomt om over zijn lidmaatschap te beslissen. Hij ontkent dat hij de VLD beschadigt en eist een publieke procedure als de commissie zou beslissen hem uit de partij te willen zetten. Hij is niet van plan uit eigen beweging op te stappen en zegt zeker niet toe te geven aan de verleiding naar het Vlaams Belang te vertrekken. Coveliers sluit niet uit dat hij indien nodig als onafhankelijke in de Senaat zal zetelen.

De nieuwe escalatie zorgt voor grote zenuwachtigheid bij de VLD. Dit weekend kiezen de leden een nieuwe voorzitter en nieuw partijbestuur. De Gucht sprak zich eerder uit tegen de kandidatuur van Jean-Marie Dedecker, de bondgenoot van Coveliers bij de VLD. Hij riep zijn partijleden op voor een 'ernstige kandidaat' te stemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud