De Gucht zet met Sterckx vertrouweling aan roer VLD

(tijd) - Karel De Gucht neemt ontslag als voorzitter van de VLD en wijst Dirk Sterckx, een vertrouweling van hem, als tijdelijke opvolger aan. Met dat vergelijk hoopt de top van de VLD een einde te maken aan de crisis die de partij, vier maanden voor de Europese en regionale verkiezingen, ontredderde. De Gucht en eerste minister Guy Verhofstadt erkennen dat zij beiden fouten hebben gemaakt.

De Gucht had donderdag, ondanks zware druk, geweigerd ontslag te nemen, zoals Verhofstadt had geëist. De premier was woedend omdat De Gucht in de Kamer een amendement had ingediend om het wetsontwerp over het migrantenstemrecht aan te scherpen. De coalitiepartners van de VLD reageerden daar uiterst negatief op. De Gucht stond wel de politieke leiding van de partij af aan premier Verhofstadt en Vlaams minister-president Bart Somers.

Reacties van partijleden en negatieve perscommentaren versterkten zaterdag het besef dat die regeling niet kon standhouden. Somers en Verhofstadt hadden vrijdag al gezegd dat het om een tijdelijke oplossing ging.

Met die verklaring verhoogden zij de druk op De Gucht om alsnog ontslag te nemen. Tegelijk versterkten zij diens positie. De wetenschap dat de partij het zich niet kan veroorloven een congres bijeen te roepen om hem door twee derden van de leden te laten afzetten, maakte het De Gucht mogelijk zijn 'ontslagprijs' op te drijven.

De Gucht, Verhofstadt en Patrick Dewael hadden zaterdagavond een gesprek dat Dewael als 'therapeutisch' omschreef. Gisteren werd opnieuw druk overleg gepleegd. Omdat een terugkeer naar de vroegere toestand onmogelijk werd geacht, bleef er maar één uitweg: het aftreden van De Gucht. Die was daar uiteindelijk toe bereid, op voorwaarde dat hij zelf zijn opvolger mocht aanwijzen. Hij schoof Dirk Sterckx naar voren, een goede vriend en vertrouweling van hem. Sterckx (57) was journalist bij de VRT-televisie tot hij in 1999 tot Europees parlementslid voor de VLD werd verkozen. Het was als verslaggever in het Europees Parlement dat hij De Gucht had leren kennen.

In een mededeling erkenden De Gucht, Dewael en Verhofstadt gisteravond dat er 'van beide zijden fouten werden gemaakt'. De actie van De Gucht in het parlement gaf de indruk 'niet te stroken' met de beslissing van het congres van 7 februari 'krachtig verder te regeren'. 'Ook de reactie van de partijtop was verkeerd. Het was in elk geval niet aangewezen de eerste minister naast de regering ook de partij politiek te laten leiden.'

21025637

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud