Advertentie

De Mol stapt uit bestuur Vlaams Belang

Johan Demol stapt uit het partijbestuur van het Vlaams Belang. Dat kondigt de lijsttrekker voor het Brussels parlement en gewezen politiecommissaris aan in Humo. Volgens hem heeft de partij geen toekomst meer.

(belga) - "De geesten van Dewinter, Vanhecke en Annemans zijn zo bekrompen dat verandering in de partij compleet onmogelijk is", luidt het. Demol stapt wel niet uit het Vlaams Belang.

Het Vlaams Belang deed het erg slecht op 7 juni in Brussel. De partij tuimelde van 34 naar 17,5 procent en zag het aantal zetels gehalveerd tot 3. Na Pascal Smet (sp.a) en Guy Vanhengel (Open Vld) haalde Demol wel de beste score van de Vlaamse kandidaten.

In het interview in Humo haalt Johan Demol zwaar uit naar de nationale partijleiding die geen lessen heeft getrokken uit de voorbije verkiezingen en naar de centralistische partijorganisatie. De macht is volgens hem in handen van Filip Dewinter, Gerolf Annemans en oud-voorzitter Frank Vanhecke.

"Ze zijn zonder twijfel verstandig genoeg om in te zien dat de partij moet veranderen om te overleven, maar ze beseffen nog veel beter dat ze hun positie daarmee aan het wankelen zouden brengen", aldus Demol die ook scherp is voor huidig voorzitter Bruno Valkeniers: "Ze weten dat Valkeniers braaf luistert en dat er niets zal veranderen zolang hij daar zit". Dewinter omschrijft hij als "de Georges Marchais (karikaturale leider van de Franse communistische partij) van de Vlaamse politiek".

Dat Johan Demol intussen niet langer de veiligheidsspecialist van het Vlaams Belang is, maar Bart Debie - ook een gewezen politiecommissaris -, wijt Demol aan het feit dat Debie volgzamer is. Volgens Demol was de partijtop ook bang dat hij te groot zou worden in Brussel. Daarom werd Kamerlid Filip De Man naar Brussel gestuurd om hem onder controle te houden.

Volgens Johan Demol heeft de partijtop zelf de strategie om de meerderheid van de Vlaamse verkozenen in het Vlaams parlement in de wacht te slepen en zo de instellingen te blokkeren, getorpedeerd.

Partijvoorzitter Bruno Valkeniers wilde maandagavond niet reageren op het interview omdat hij het nog niet gelezen had. Dinsdag zou hij uitmaken of hij reageert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud