Advertentie

De Post voert vanaf half november een nieuwe tarifering in

(belga) - De Post voert vanaf half november een nieuwe tarifering in. Voortaan zal kunnen worden gekozen uit een prioritaire (prior of D +1) en een niet-prioritaire (D +3) bestelling. 'Prior' zal binnen een dag worden besteld. Het tarief hiervoor wordt opgetrokken van 42 eurocent naar 49 eurocent.

Voor niet-prioritaire bestellingen zal worden besteld binnen de drie dagen. Hier verlaagt de prijs van 42 naar 41 eurocent. De basisgewichtscategorie wordt opgetrokken van 20 naar 50 gram.

Er zullen twee soorten zegels bestaan om het onderscheid tussen "prior" en "niet-prior" duidelijk te maken. Dat heeft Jan Tindemans, lid van het directiecomité en verantwoordelijk voor de divisie Mail bij de Post, vrijdag bekendgemaakt.

De Post voert de tariefverandering door omdat de huidige structuur niet aangepast is aan de behoeften van de klant. "Het systeem is te complex en met 195 tarieven niet transparant. Het is bovendien gebaseerd op de vorm, niet op de keuze van de dienst", aldus Tindemans tijdens een stand van zaken over het strategisch plan, waar ook gedelegeerd bestuurder Johnny Thijs op aanwezig was. De basistarieven zijn onveranderd sinds 1997.

Het aantal tarieven wordt gehalveerd tot 96. De voornaamste verandering is de keuze die de klant vanaf half november zal kunnen maken tussen 'prior' en 'niet prior'. Wie 'prior' en voor bestelling binnen een dag kiest, betaalt in plaats van 42 eurocent (17 oude frank) voortaan 49 eurocent (20 frank) voor een standaardbrief. 'Niet prior' en dus levering binnen de drie dagen betekent een prijsverlaging naar 0,41 eurocent (16,5 frank). De Post volgt hiermee het voorbeeld van onder meer Groot-Brittannië.

Er zal ook een nieuw gewicht voor het basistarief gelden: 50 gram in plaats van de huidige 20 gram. De prijs voor 'prior'-brieven die meer dan 50 gram wegen, blijft onveranderd (79 cent), voor 'niet-prior' daalt hij tot 70 cent. Er zal bovendien nog slechts één tariefzone bestaan voor heel Europa, in plaats van de huidige twee. Ook het onderscheid tussen brief en drukwerk verdwijnt. De voorwaarden voor drukwerk -afgifte aan loket, identieke inhoud, open enveloppe- verdwijnen dus eveneens.

Concreet zullen twee soorten postzegels bestaan. Naast de gewone zegel zal er een aparte 'prior'-zegel bestaan, "waar heel duidelijk de vermelding prior op zal staan", aldus het hoofd Mail bij De Post. De bestaande zegels behouden hun waarde en kunnen vanaf half november worden aangevuld met een prior-zegel van 0,07 euro.

In de landen waar een soortgelijke regeling bestaat, kiest 40 procent voor 'prior'. De Post rekent er op dat de nieuwe tarifering extra inkomsten zal doen ontstaan. "We gaan uit van een positieve impact. Een precies cijfer kunnen we niet geven", aldus Tindemans, die er op wijst dat de nieuwe regeling het volume te behandelen post zal spreiden, "wat een betere kwaliteit" zal garanderen.

Het beheerscontract met de overheid voorziet dat tegen 2007 95 procent van de (prioritaire) post binnen een dag moet worden besteld. "Ons nieuw aanbod verandert hier niets aan. Als de overheid voor de niet-prior een aanpassing van het beheerscontract wenst, willen wij dit doen", luidde het. "Als de klant zich goed organiseert en op tijd voor de niet-prior kiest, spaart hij geld uit", aldus nog Tindemans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud