De Roover zet kruistocht tegen pandemiewet voort

Peter De Roover, de fractieleider van de N-VA. ©BELGA

Met de pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wordt het volgens de N-VA-fractieleider Peter De Roover moeilijk om bij een pandemische uitbraak nog snel op treden.

Een tweede lezing van een wetsontwerp in het parlement is meestal geschiedenisloos. Dat was maandag anders in de commissie Binnenlandse Zaken, want oppositieleider De Roover ging opnieuw in de aanval tegen de pandemiewet van Verlinden (CD&V).

De Roover had in het advies van de Raad van State teruggevonden dat bij de publicatie van de pandemiewet in het Staatsblad de wet op de civiele veiligheid niet meer zal gelden. Die is nu de wettelijke basis waarop de regering-De Croo zich baseert om verregaande vrijheidsbeperkende maatregelen in te voeren, zoals de avondklok.

Volgens De Roover ontstaat een 'veiligheidslacune', want de publicatie van de pandemiewet betekent dat de wet op de civiele veiligheid niet meer geldt.

Koninklijk Besluit

De wet op de civiele veiligheid liet toe snel in te grijpen, maar het was niet de bedoeling daar zo lang op terug te vallen. Daar wil de regering-De Croo een mouw aan passen met een pandemiewet, die bij een pandemie kan worden geactiveerd via een Koninklijk Besluit.

Volgens De Roover ontstaat een 'veiligheidslacune', want de publicatie van de pandemiewet betekent dat de wet op de civiele veiligheid niet meer geldt. Om maatregelen te kunnen nemen, met de pandemiewet als wettelijke basis, zal de regering-De Croo eerst een KB moeten uitvaardigen, waarin de noodtoestand wordt uitgeroepen, waarna pas een batterij maatregelen in stelling kan worden gebracht.

Volgens De Roover is het onzeker of met de pandemiewet snel kan worden geschakeld. Hij wilde daarover advies aan de deskundigen vragen, maar de meerderheid stemde zijn vraag weg. De Roover staakt zijn strijd niet. Als de pandemiewet in de plenaire vergadering moet worden goedgekeurd, zal de N-VA amendementen indienen en daarover opnieuw het advies van de Raad van State vragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud