De Vits wil duidelijker profilering socialistische partijen

(belga) - In haar 1 mei-toespraak in Leuven heeft Mia De Vits, algemeen secretaris van het ABVV, de socialistische partijen woensdag opgeroepen zich duidelijker links te profileren en de waarden van gelijkheid, democratie en solidariteit meer op de voorgrond te plaatsen en hard te maken.

De Vits deed dat in het licht van de actuele doorbraak van extreem-rechts in diverse Europese landen. Partijen zijn volgens De Vits enkel geloofwaardig als ze perspectief bieden en duidelijke keuzes maken.

"Hoe willen politici dat kiezers er nog iets van begrijpen als alle partijen opschuiven naar centrumrechts?", aldus De Vits, die onder meer verwees naar de "onnatuurlijke bondgenootschappen" in de EU tussen Labour-leider Blair en de conservatieven Berlusconi en Aznar.

"Als mensen moedeloos zijn, zich nutteloos of onbegrepen voelen en niet gehoord worden gaan ze proteststemmen uitbrengen, rukt extreem-rechts op en komen we in crisissituaties terecht", aldus de vakbondsvrouw.

De Vits riep de socialistische ministers op bij de begroting 2003 "opnieuw hun hart te laten spreken". Verwijzend naar de 1 mei-toespraak van sp.a-voorzitter Patrick Janssens stelde ze dat er daarbij niet enkel aandacht moet zijn voor de lage lonen, ook de crisisbelasting voor de arbeiders moet worden afgeschaft.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud