Dedecker 'betrouwbaar', De Wever 'minst betrouwbaar'

Volgens een peiling van het centrum voor Politieke en Electorale Marktanalyse (POEMA) van de VUB, uitgevoerd meteen na het herstel van het kartel CD&V/N-VA, is N-VA-voorzitter Bart De Wever de "minst betrouwbare politicus van het land". Jean-Marie Dedecker wordt na Yves Leterme (CD&V) als de "meest betrouwbare politicus" gezien.

(belga) De peiling werd afgenomen tussen 7 en 21 december, meteen nadat het kartel CD&V/N-VA was hersteld en Jean-Marie Dedecker ontslag nam uit de N-VA, bij ruim 11.000 respondenten.

De meest betrouwbare politicus is Yves Leterme (6,6 procent), gevolgd door Jean-Marie Dedecker (5,1 procent) en Jean-Luc Dehaene (CD&V) (4,0 procent). Minst betrouwbaar zijn Bart De Wever (13,5 procent) en Filip Dewinter (VB) (10,6 procent). Toch duikt Jean-Marie Dedecker ook in dit lijstje op, en wel op de derde plaats (6,3 procent).

Bij de eigen kiezers (CD&V-N-VA) scoort De Wever wel goed (16,6 procent - zevende plaats), vooral op het vlak van communicatie, zo blijkt uit de peiling. Dedecker komt niet voor in de top 10 van deze kiezers. Wel duikt hij op in het lijstje van minst populaire politici van de CD&V-N-VA-kiezers (vierde plaats).

Vlaams minister-president Yves Leterme komt op alle vlakken vrij goed uit de peiling: hij wordt beschouwd als de meest betrouwbare en bekwame politicus van het moment, maar valt ook binnen de top vijf als het gaat om sympathie, communicatie en invloed.

VLD-politica Margriet Hermans werd door de panelleden aangeduid als minst actieve en minst invloedrijke politica. Zij komt ook bij de eigen kiezers (VLD-Vivant) voor in de top 10 van minst populaire politici en is daarmee de enige politica die onder de eigen kiezers impopulair is.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud