Deel Belgen geëvacueerd uit Ivoorkust -update

(belga) - Negenenveertig Belgen die uit Ivoorkust weg willen, zullen woensdagnamiddag geëvacueerd worden. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en minister van Defensie André Flahaut meegedeeld. De Belgen zullen met een Frans vliegtuig van Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust, naar Parijs worden overgevlogen.

De Belgische regering roept de landgenoten in Ivoorkust momenteel wel nog niet op het land te verlaten. Eerst worden de mensen geëvacueerd die zelf weg willen. Het zou in totaal gaan om 130 tot 150 personen, meldt Buitenlandse Zaken. De eerste groep van 49 mensen worden woensdagavond op de militaire luchthaven van Melsbroek verwacht.

Ook de evacuatie van de Fransen uit Ivoorkust komt op gang. Woensdagvoormiddag worden ongeveer 270 Franse burgers met het vliegtuig naar Parijs overgebracht. Dat heeft kolonel Henry Aussavy, woordvoerder van de Franse troepen in Ivoorkust, bekendgemaakt. In de loop van woensdag zullen nog twee vliegtuigen met evenveel Franse burgers naar hun thuisland worden overgebracht.

Momenteel hebben een tweeduizend Europeanen, onder hen 40 Belgen, bescherming gezocht in het militaire kamp Bima. Dat kamp is overbevolkt en daarom worden eerst die mensen vrijwillig geëvacueerd, via de nabijgelegen luchthaven.

Zodra plaats vrijkomt in het kamp, worden Europeanen in de stad opgehaald. Alle Belgen in het land (zo'n 450) hebben het noodnummer van het militaire kamp.

Frankrijk coördineert de operatie en kan indien gewenst hulp inroepen van landen als België, Italië en Spanje. Bij de evacuatie wordt voorrang gegeven aan zieken, gewonden en kinderen.

In Ivoorkust vielen de voorbije dagen vijftig doden en meer dan 600 gewonden, liet Alain Toussaint, de raadgever van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, woensdag weten tijdens een interview op de radiozender Europel. 'Tot op vandaag heeft het bloedbad van de Franse soldaten tegen de burgerbevolking 50 doden geëist, waarvan tien dinsdag', bevestigde Toussaint, die verklaarde zijn informatie gekregen te hebben van het Rode Kruis en de Ivoriaanse humanitaire organisaties op het terrein.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud