Demotte ziet vooral regionaliseringsdrang in nota Leterme

Ook Waals minister-president Rudy Demotte noemt de formatienota van Yves Leterme zeer vaag. Het enige dat in de nota opvalt, is de latente regionalisering van een reeks materies. En dat houdt een risico in, verklaarde Demotte dinsdag.

(belga) "Na anderhalve maand informatie verzamelen en bemiddelen, komt de formateur nu met een relatief oppervlakkige nota op de proppen. Het enige opvallende aan de nota is een onderliggende, latente filosofie van regionalisering. Men wil hefbomen creëren, maar dat gebeurt met wortels die aan een stok worden vastgemaakt", stelde Demotte.

Volgens de kersverse Waalse regeringsleider is het duidelijk dat onder meer het voorstel om de gewesten kortingen te laten geven op de vennootschapsbelasting op de leest van Vlaanderen is geschoeid. Voor een gewest dat het moeilijk heeft, is dit minder gunstig, voegde hij eraan toe.

Demotte herhaalde net zoals vorige vrijdag dat hij positief staat tegenover alles wat goed is voor Wallonië, maar zich zal verzetten tegen alles wat in de weg staat van de ontwikkeling van het gewest.

De PS-excellentie pleegt deze week overigens voor de eerste overleg met zijn collega-ministers-presidenten. Woensdag ziet hij Charles Picqué van het Brussels gewest en donderdag zit hij rond de tafel met Vlaams minister-president Kris Peeters. Op de agenda staat de bespreking van gemeenschappelijke dossiers en het vastleggen van een kalender voor een nieuwe reeks ontmoetingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud