'Deurwaarders jagen zwakkeren op kosten'

Een groeiende groep deurwaarders intimideert slechte betalers en rekent bij de inning van achterstallige facturen onnodig hoge kosten aan. Dat zegt een verenigd front van schuldbemiddelaars, armoede- en consumentenorganisaties vrijdag in de krant De Morgen.

(belga) Alles draait om de minnelijke invordering van achterstallige facturen van bedrijven als Electrabel, Belgacom of De Lijn of de onbetaalde rekeningen bij een ziekenhuis of een waterbedrijf. Vroeger was de minnelijke invordering - de procedure waarbij het gerecht nog niet tussenbeide komt - het bijna exclusieve actieterrein van incassobureaus als Intrum Justitia, maar door een gat in de wet worden die nu weggedrongen door een tiental grote deurwaarderskantoren.

De incassobureaus mogen van de zogenoemde incassowet geen invorderingskosten aanrekenen aan de consument. De deurwaarders vallen niet onder die wet en kunnen daardoor wel inningsrechten aanrekenen. De Economische Inspectie, die de incassobureaus controleert, heeft geen bevoegdheid over hen. Gevolg: de consument moet vaak tientallen euro's extra ophoesten wanneer een deurwaarder achter hem aanzit, zo zeggen schuldbemiddelingsorganisaties.

Omdat het probleem almaar grotere proporties aanneemt, trekken organisaties als het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling, Welzijnszorg en OIVO samen aan de alarmbel.

Ook de politici Magda De Meyer (sp.a) en Tom Dehaene (CD&V) klagen de wanpraktijken aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud