Advertentie

Dewael beantwoordt woensdag vragen in dossier Koekelberg

foto photonews

De begeleidingscommissie van het Comité P in de Kamer heeft maandag ruim vijf uur vergaderd over de dossiers over de politietop. Ook minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael werd gehoord. De minister zal woensdagvoormiddag antwoorden op interpellaties in de commissie Binnenlandse Zaken, bleek na afloop van de vergadering.

(belga) - De twee oppositieleden in de commissie vonden de excuses van Fernand Koekelberg onvoldoende. Hij kan volgens hen niet aanblijven als commissaris-generaal van de federale politie.

De begeleidingscommissie vergaderde tot na 19.00 uur. De lange duur was te wijten aan het feit dat de vier leden van het Comité P hun rapporten uitvoering toelichtten. De rapporten hadden betrekking op de aanstelling van twee medewerkers van commissaris-generaal Koekelberg, de ordemaatregel tegen de voormalige woordvoerster van de federale politie, Els Cleemput, en de benoeming van vrouwelijk burgerpersoneel bij de Algemene Inspectie. Over dit laatste dossier is zowel een gerechtelijk als een intern onderzoek gestart.

Dewael

Na de toelichting van het Comité P hoorde de begeleidingscommissie nog minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Deze kondigde onder meer aan dat de commissaris-generaal in een brief aan hem erkende een inschattingsfout te hebben gemaakt bij de aanwerving van twee medewerkers.

Voor de commissieleden Filip De Man (Vlaams Belang) en Ludwig Vandenhove (sp.a) waren deze excuses onvoldoende. Fernand Koekelberg kan volgens hen niet aanblijven aan het hoofd van de federale politie. Ook Guido De Padt vond de excuses van Koekelberg "vrij laat". In een mededeling dringt zijn partij, Open Vld, erop aan dat op een snelle en doelgerichte wijze orde op zaken wordt gesteld binnen de top van de politie.

Over het lot van de minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, liepen de meningen wel uiteen. Open Vld stelt "tevreden vast dat uit het rapport blijkt dat minister Dewael niets te verwijten valt. Het rapport maakt duidelijk dat de minister bewust misleid werd om foute benoemingen door te voeren.

Er is dus geen sprake van een persoonlijke betrokkenheid of fout van de minister". De Padt kondigde aan dat minister Dewael met zijn collega van Justitie Jo Vandeurzen zal onderzoeken hoe het dossier moet aangepakt worden. "De dienst moet goed functioneren en beide ministers moeten nagaan of de voorwaarden hiervoor voldoende zijn", stelde hij. Ook Vandenhove erkende dat op basis van het verslag van het Comité er "op dit ogenblik" geen redenen zijn om het ontslag van de minister te vragen.

Ontslag

Filip De Man kondigde aan dat zijn partij woensdag naar aanleiding van de interpellaties in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken het ontslag van minister Dewael zal vragen. "Ofwel was de minister op de hoogte van wat er op zijn kabinet gebeurde, en dan is hij medeplichtig. Ofwel was hij niet op de hoogte, wat betekent dat hij onvoldoende tijd in zijn kabinet stak", aldus De Man.

Uit de rapporten zou blijken dat de minister herhaaldelijk gewaarschuwd werd over de onwettelijk aanwervingen. Het VB-Kamerlid hekelde ook het feit dat uit het betoog van de minister bleek dat hij nog alle beslissingen diende te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud