Dewael heeft nieuw kb over veiligheidscontracten

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft een nieuw koninklijk besluit uitgewerkt met betrekking tot "strategische plannen voor veiligheid en preventie".

(BELGA) Het kb wordt binnenkort in het Staatsblad gepubliceerd, meldt Le Soir zaterdag.

De tekst bepaalt dat de veiligheidscontracten voortaan meerjarig zullen zijn, met name voor een periode van vier jaar, met als eerste etappe de periode 2007-2010. De steden en gemeenten zullen bepaalde voorwaarden moeten vervullen: in overeenstemming zijn met de zonale veiligheidsplannen, passen in het federale kader (op het vlak van technische preventie, strijd tegen drugsmisdaad, enz.), een "lokale veiligheidsdiagnose" maken, ...

De financiering van de lokale besturen wordt vereenvoudigd, terwijl het budget licht verhoogd zal worden (plus 1,8 pct in 2007).

Voor Véronique Ketelaer van het Belgische Forum van de Preventie wordt er weliswaar een stap vooruit gezet, maar komt de regering enkel de engagementen na die ze in ... 2004 had genomen. "En 1,8 procent betekent concreet amper een halftijdse werkkracht voor een gemeente als Sint-Gillis", zegt ze."

Dit is nog steeds onvoldoende, want de steden hebben bijkomende lasten inzake geweld op school, maatschappelijke overlast, slachtofferopvang, enz. Op termijn dreigen ze in ademnood te komen", aldus Yves Van de Vloet van het Europees Forum voor Stadsveiligheid.

Foto Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud