Dewael houdt politie klaar voor staking

(belga) - De federale minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) pleit voor overleg tussen de autoriteiten en de vakbonden tijdens de stakingsacties van vrijdag. Als de stakers de openbare weg blokkeren, zal de politie optreden, luidt het.

Dewael overlegde dinsdagmorgen met de nationale leiding van de vakbonden over de veiligheidsaspecten van de nationale betoging van vrijdag. Aanleiding was de staking van 7 oktober. Toen ontstonden volgens de minister enkele verkeersgevaarlijke situaties door wegblokkades en werd de vrije doorgang op de openbare weg niet overal gegarandeerd.

De minister benadrukt het fundamentele recht van iedere werknemer om te staken en te manifesteren, maar dat betekent niet dat wegen en kruispunten mogen worden bezet. Artikel 406 van het strafwetboek is daarin duidelijk: blokkeringen van wegen zijn verboden, luidt het.

Dewael heeft maandag met de gouverneurs afgesproken dat er, naast het overleg met de nationale vertegenwoordigers van de vakbonden, ook op provinciaal vlak overleg zou komen met de syndicaten. De gouverneurs dienen voorts met de burgemeesters van hun provincie duidelijk te communiceren over de manier van optreden tegenover inbreuken op de wet.

Ook vrijdag wil Dewael dat in eerste instantie voor overleg wordt gekozen. Daarbij ligt een verantwoordelijkheid bij de burgemeesters en zonechefs van de lokale politie. Als er zich problemen voordoen, kunnen zij ter plaatse komen om manifestanten te overtuigen van het potentiële gevaar van hun actie. Als dat niet volstaat, 'is een politioneel optreden noodzakelijk', aldus een mededeling van Dewael.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud