Dewael ontkent bestaan akkoord regularisatie asielzoekers

(belga/tijd) - Er bestaat geen informeel akkoord om alle lopende asieldossiers van voor 1 januari 2000 te regulariseren. Wel zal dossier per dossier bekeken worden of de betrokken asielzoekers in aanmerking komen voor regularisatie. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) in een reactie op een artikel uit De Morgen.

Het dagblad De Morgen schreef woensdag dat de regering alle lopende asieldossiers van voor 1 januari 2000 zou regulariseren. Het zou gaan om zo'n 8.000 kandidaat-vluchtelingen. Over het plan zou volgens de krant tijdens de formatiegesprekken een informeel akkoord bereikt zijn.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) ontkent dat er een dergelijk akkoord bestaat. 'Wel zal de minister op individuele basis onderzoeken of asielzoekers die reeds meer dan drie jaar (families met schoolgaande kinderen) of vier jaar (alleenstaanden of koppels zonder kinderen) wachten op een uitvoerbare beslissing, in aanmerking komen voor individuele regularisatie'. Daarmee wordt het sinds 1997 gevoerde beleid voortgezet, en dus moest er helemaal geen akkoord gesloten worden.

Twee weken geleden, nadat de Afghanen in Elsene hun hongerstaking hadden stopgezet, had Dewael verklaard dat hij de oude asielaanvragen geval per geval ging herbekijken. Elke asielzoeker moet dan individueel een aanvraag tot regularisatie indienen, die door de Dienst Vreemdelingenzaken wordt onderzocht. Als de aanvrager voldoet aan de voorwaarden, kan hij worden geregulariseerd, zei Dewael toen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud