Dewael wil racisme bij voetbalwedstrijden met omzendbrief aanpakken

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael gaat een omzendbrief over racisme in de voetbalstadions versturen aan alle burgemeesters, korpschefs, supportersfederaties en de voetbalwereld. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker gaat akkoord met de inhoud van de omzendbrief en belooft medewerking. Het sanctioneren van de spreekkoren van de GBA-supporters tijdens de wedstrijd tegen GBA zijn voor de minister een testcase voor de verstrengde aanpak.

(belga) Dewael en De Keersmaecker bereikten maandag een akkoord over de aanpak van het racisme in de Belgische voetbalstadions, zo blijkt uit een mededeling van het kabinet Binnenlandse Zaken. "Trôp is te veel, de maat is vol. Als preventieve acties en sensibiliseringscampagnes zoals 'Hang de aap niet uit' onvoldoende effect ressorteren, zijn we op een bepaald moment verplicht om over te stappen op repressieve maatregelen", geeft de minister aan.

Dewael gaat een omzendbrief over racisme in de voetbalstadions versturen aan alle burgemeesters, korpschefs, supportersfederaties en de voetbalwereld, maar benadrukt dat ook de KBVB zelf zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. De bondsvoorzitter gaat akkoord met de inhoud van de omzendbrief en zal meewerken aan de toepassing ervan op het terrein. Dat kan gebeuren via artikel 55 van het FIFA-reglement, dat in juli in de statuten van de voetbalbond geïntegreerd werd. Daardoor kan de KBVB clubs waarvan supporters zich racistisch uitlaten, bestraffen met sancties die kunnen variëren van geldboetes tot het verplicht achter gesloten deuren spelen of zelfs het aftrekken van punten. De bondsvoorzitter wil heeft aangegeven daadwerkelijk een zaak te willen maken van het toepassen van dit artikel. Voor de minister is de wedstrijd GBA - Standard en de racistische spreekkoren van de GBA-supporters alvast een testcase.

Momenteel kunnen individuele supporters op basis van de voetbalwet of racismewet al bestraft worden met een stadionverbod en/of met een geldboete voor racisme. Met de steun van de voetbalbond wil minister Dewael dit repressieve kader uitbreiden via de omzendbrief naar een sanctiesysteem ten aanzien van de clubs zelf, zoals nu al gebeurt in diverse buurlanden en gevraagd wordt door UEFA en FIFA.

Met de nieuwe aanpak willen de minister en de KBVB racistisch, discriminerend en provocerend gedrag evenals kwetsende spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden bestrijden, en alle actoren responsabiliseren om de richtlijnen op te volgen en de fairplay in en rond de voetbalstadions aan te moedigen.

Aan het einde van ieder jaarlijks kampioenschap van de Jupiler-league, en vóór 1 augustus, moet de KBVB aan de Voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken laten weten welke incidenten de clubs gerapporteerd hebben en vooral welke inspanningen die clubs gedaan hebben om dergelijk gedrag in de toekomst te vermijden, zo is nog afgesproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud