Advertentie

Di Rupo neemt CBFA in het vizier

Elio Di Rupo (Foto Jerry De Brie) ©Jerry De Brie

PS-voorzitter Elio Di Rupo dient vier wetvoorstellen in om de controle van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) op de financiële sector te versterken. Hij wil onder meer dat de werkgevers- en werknemersorganisaties worden vertegenwoordigd in de raad van toezicht van de instelling.

(tijd) - Di Rupo vindt dat de vertegenwoordigers van die organisaties, met hun kennis van de economische realiteit 'ontsporingen kunnen detecteren in de financiële sector'.

Hij pleit er ook voor dat de raad van toezicht op regelmatige tijdstippen de consumentenorganisaties raadpleegt. 'De bescherming van de consument is ook een missie van de CBFA. Ze moet opnieuw de grootste prioriteit krijgen', klinkt het in een gesprek met L'Echo.

De PS-voorzitter vindt ook dat de directie van de CBFA haar raad van toezicht ten minste elk kwartaal een rapport moet overhandigen over de blootstelling van de banken aan risico's, dat die raad jaarlijks acht keer moet samenkomen (tegen vier keer nu) en dat de raad van toezicht een eigen budget moet krijgen om onafhankelijk te zijn. Kaderleden van de CBFA die net aftraden, mogen er niet zetelen, meent hij.

Twee vrouwen met een PS-etiket zetelen al bij de CBFA: Françoise Masai (directie) en Martine Durez (raad van toezicht).

'Die maatregelen gaan wellicht niet ver genoeg, maar ze kunnen onmiddellijk toegepast worden. Gezien de huidige crisis moeten we de controle op de financiële sector doen evolueren. Als we dat niet doen, maken we een grote fout. Er is haast bij.'

MS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud