Advertentie

Di Rupo (PS): 'Tevreden'

PS-voorzitter Elio Di Rupo zegt tevreden te zijn dat de koning eindelijk een formateur heeft aangesteld om uit de volgens hem absurde crisis te raken.

(belga) - "Van Rompuy heeft de nodige ervaring en de politieke en menselijke capaciteiten om te slagen", stelt Di Rupo zondagavond in een reactie op de aanstelling van Van Rompuy tot formateur.

De PS-voorzitter wijst er zondagavond op dat Van Rompuy gepokt en gemazeld is in de politiek. Beiden waren overigens vicepremier in de regering Dehaene II.

"Van Rompuy was vicepremier en is een ervaren politicus. Hij heeft in het verleden al getoond een staatsman te zijn. Hij wou geen premier worden. Dat hij uiteindelijk toch aanvaardde, heeft wellicht te maken met zijn zin voor verantwoordelijkheid. Ik hoop dat we nu snel kunnen gaan. Dat is ook wat de mensen van ons verwachten, dat we de beslissingen uitvoeren die de regering voor haar ontslag heeft genomen", verklaarde Di Rupo, die verwees naar het economisch relanceplan, de maatregelen uit de begroting 2009 en het interprofessioneel akkoord.

De Franstalige socialist pleit in tijden van financieel-economische crisis alvast voor een zo stabiel mogelijke regering. Het is volgens hem ook de bedoeling dat de nieuwe regering de rit uitdoet, tot 2011.

Net zoals de andere voorzitters van de meerderheidspartijen vindt ook Di Rupo dat er nu snel een nieuwe regering moet worden gevormd. Nieuwe, lange onderhandelingen over een regeerakkoord zijn overbodig. Daarom moet het bestaande regeerakkoord worden overgenomen, meent hij.

Hoewel het snel dient te gaan, moeten over een aantal dossiers wel goede afspraken worden gemaakt, "om te vermijden dat de nieuwe ploeg in de ambiguïteit vertrekt", voegt hij eraan toe. De PS-voorzitter verwijst onder meer naar de communautaire dialoog en de parlementaire onderzoekscommissie die de meerderheid vorige week aankondigde rond de bankcrisis en de mogelijke politieke inmeninging in de rechtszaak over de verkoop van Fortis. De missie, de duur en de modaliteiten van die commissie moeten duidelijk worden afgesproken, vindt hij.

Daarnaast is er ook nog Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat thema mag volgens Di Rupo niet verder wegrotten. Hij herinnert aan zijn voorstel het dossier parallel aan de communautaire dialoog aan te kaarten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud