Diamantsector bereikt geen sociaal akkoord

Het ontwerpvoorstel voor een nieuw sociaal plan in de diamantsector is dinsdagmiddag niet ondertekend door de betrokken partijen. De handelaars wilden een aantal wijzigingen aan het plan doorvoeren, maar die stootten op verzet van de nijverheid.

(belga) Op donderdag 29 juni om 17 uur zitten alle partijen opnieuw rond de tafel. Indien er voor 30 juni geen akkoord wordt bereikt, moet de regering de knoop doorhakken.

Voorts werd bekendgemaakt dat het Het ABVV deze week uit de algemene vergadering van de Hoge Raad voor Diamant (HRD) stapt. De vakbond neemt die beslissing om zijn ongenoegen te uiten over het feit dat hij, na de recente hervorming van de HRD, uitgesloten werd van deelname aan de raad van bestuur. Enkel het ACV, dat 60 procent van de arbeiders vertegenwoordigt, zal in de raad van bestuur zetelen. Het ABVV vertegenwoordigt 40 procent van de arbeiders.

'Deze uitsluitingspolitiek is niet goed. Het is ongekend in het sociaal overleg dat de regering kiest voor één vakbond. Wij hebben ons beklag al gedaan, maar niets mocht baten. De premier heeft nog maar eens blijk gegeven van zijn groot misprijzen ten aanzien van het ABVV', zegt Donald Wittevrongel, voorzitter van het ABVV.

De vakbond twijfelt er zelfs aan of hij in de toekomst nog een gemeenschappelijk front zal kunnen vormen met het ACV. 'Wij hebben geprobeerd om met het ACV een beurtrol af te spreken om te zetelen in de raad van bestuur, maar zij hebben dat geweigerd. Dat doet ons twijfelen of de gemeenschappelijke opstelling uit het verleden nog wel tot de mogelijkheden behoort', aldus Wittevrongel.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud