Diplomatiek 'misverstand' met Kongo opgelost

(belga) - Premier Guy Verhofstadt heeft maandagochtend de ambassadeur van de Democratische Republiek Congo, Jean-Pierre Mutamba, op het matje geroepen. Verhofstadt noemde de Congolese weigering om minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht te ontmoeten 'onaanvaardbaar'. Volgens de ambassadeur is het 'misverstand' nu uit de wereld geholpen.

Verhofstadt riep ambassadeur Mutamba (foto: belga) , op het matje na de weigering van de Congolese president, Joseph Kabila, om minister De Gucht te ontmoeten in het Tanzaniaanse Dar es-Salaam. Volgens premier Verhofstadt staat het weigeren van een gesprek met een Belgische minister gelijk met het weigeren van een gesprek met de Belgische regering. Maandagochtend maakte de eerste minister de ambassadeur duidelijk 'dat dit niet voor herhaling vatbaar is'.

Maar bij het verlaten van het kabinet-Verhofstadt minimaliseerde Mutamba het feit dat hij geconvoqueerd was. 'Het was beter dan een convocatie. De premier wilde mij een boodschap voor president Kabila overmaken en hij heeft de wil van België bevestigd om Congo te ondersteunen in het democratiseringsproces', verklaarde hij.

Het onderhoud met premier Verhofstadt heeft het mogelijk gemaakt 'een misverstand uit de wereld te helpen', aldus de man. Volgens hem moeten er nu 'inspanningen van beide kanten geleverd worden'.

Ambassadeur Mutamba zei desgevraagd nog dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, nooit persona non grata was in Kinshasa. De Congolese president Joseph Kabila heeft overigens de intentie om De Gucht te ontmoeten. 'Ik zal dat met hem afspreken. Het hangt van zijn agenda af', aldus nog de ambassadeur

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud