Advertentie

Dokters luiden alarmbel over hongerstakers VUB

Foto PhotoNews ©Photo News

Vijf dokters die de hongerstakende mensen zonder papieren op de Vrije Universiteit Brussel vrijwillig bijstaan, waarschuwen voor de gezondheid van de actievoerders, nu die al zes weken enkel wat gesuikerde dranken met zout drinken. Ze schrijven een open brief aan de regering om de situatie aan te klagen.

(belga) - Volgens de artsen verblijven de honderdtal mensen zonder papieren in 'onbeschrijflijk armzalige omstandigheden' en is de groep bovendien zes weken geleden een hongerstaking begonnen.

De dokters waarschuwen nu voor de gevolgen van die actie. 'De zeldzame medische studies over hongerstakingen wijzen op zeer ernstige of zelfs dodelijke verwikkelingen die zich kunnen voordoen na de 7de en zeker na de 8ste week van hongerstaking - en bij bepaalde kwetsbare personen zelfs al vroeger. Veel van die verwikkelingen zijn onomkeerbaar: nierinsufficiëntie, hartfalen, infectieuze opflakkeringen van tuberculeuze letsels, spier- en gewrichtsletsels, ... Sommige van die verwikkelingen kunnen ook nog tijdens de kritieke fase van het heropstarten van de voeding voorkomen', zo luidt het.

De vijf dokters willen met de open brief 'de hoogste instanties van dit land en de publieke opinie op de hoogte te brengen van het feit dat een belangrijke groep van deze hongerende mensen zonder papieren zeer binnenkort gevaarlijke verwikkelingen kan oplopen, die onze medische ploeg onmogelijk kan voorkomen of behandelen. Als binnenkort meer hongerstakers zullen moeten gehospitaliseerd worden, zal dit leiden tot bijkomende problemen, onder meer door hun groot aantal en door de te verwachten duur van de hospitalisatie'.

De artsen willen naar eigen zeggen geen politieke oplossingen voorstellen. 'Maar wij zijn er zeker van dat bij hoogdringendheid de nodige maatregelen moeten worden getroffen om deze hongerstakers te redden, vooraleer er een dodelijk slachtoffer valt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud