Dossier-4FM eindigt zonder vervolgingen

(tijd) - Het Antwerpse parket vraagt de buitenvervolgingstelling van alle personen die in opspraak kwamen in het corruptiedossier van de commerciële radiozender 4FM. Toen 4FM eind 2001 zijn radiolicentie kreeg van de Vlaamse overheid, circuleerden geruchten en eigenaardigheden die wezen op omkoping. Het parket onderzocht de zaak, maar vond geen bewijzen. De zaak komt over twee weken voor de raadkamer, meldt De Tijd.

Om een einde te maken aan het monopolie van de VRT-radio besloot de Vlaamse regering twee commerciële radiozenders een landelijke zendlicentie te geven. Het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) koos op 6 september 2001 uit zes kandidaten. De licenties gingen naar 4FM en Q Music.

Meteen na de toekenning was er heisa over de keuze voor 4FM. Frank Verstraeten, de eigenaar van de vroegere dancing Zillion, beweerde in verschillende media dat het een op voorhand uitgemaakte zaak was dat 4FM de licentie zou krijgen. Er zou sprake geweest zijn van politieke beïnvloeding en omkoping van het VCM, de toenmalige minister van Media, Dirk Van Mechelen, en minister-president Patrick Dewael (VLD). Twee beurssessies voor de officiële toekenning ging het aandeel Think Media fors omhoog. De beursgenoteerde groep bezat toen bijna de helft van de aandelen van 4FM.

Dat alles zette de NV Vloro (Groep Radio Contact, een van de afgewezen kandidaten) ertoe aan op 28 december twee klachten in te dienen bij het Antwerpse parket: een voor misbruik van voorkennis en een voor mogelijke corruptie bij de toekenning van de licentie.

Het Antwerpse parket heeft zijn onderzoek afgesloten en vond geen bewijzen dat de toekenning van de licentie voor de bekendmaking al een uitgemaakte zaak was.

4FM hield de dag van de bekendmaking al een feestje, maar de catering en de hostessen waren niet op voorhand besteld. Bovendien bleken de geruchtmakende uitlatingen van Verstraeten tijdens de verhoren niets meer dan 'grootspraak'.

Er is dan ook geen onderzoek meer gevoerd naar de rol van de ministers die in het dossier in opspraak kwamen. Het parket van eerste aanleg en de onderzoeksrechter zijn daar trouwens niet voor bevoegd.

Het parket zal op 23 november de raadkamer vragen iedereen buiten vervolging te stellen.

Patrick Dewael, nu de federale minister van Binnenlandse Zaken, heeft intussen een klacht ingediend tegen Verstraeten voor laster en eerroof. De klacht wordt behandeld door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Over twee weken is er opnieuw een zitting. LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud