Douane krijgt meer werk en minder mensen

(tijd) - De Belgische douane moet vanaf volgend jaar met minder mensen meer werk verzetten. Door budgettaire besparingen verkleint in 2004 het personeelsbestand.

Vandaag werken er bij de douane 4.300 mensen. Een deel van het tekort kan worden weggenomen door de informatisering van bepaalde werkzaamheden, maar dat project wordt pas in 2006 volledig afgerond. Er komen ook steeds meer taken bij, bijvoorbeeld inzake terrorismebestrijding.

Dat zei Noël Colpin, de directeur-generaal van de Administratie der douane en accijnzen. Hij geeft in een interview met De TIJD toe dat de douane het in de toekomst moeilijk krijgt om alle taken uit te voeren. 'We hebben volgend jaar geen geld om alle natuurlijke afvloeingen op te vullen. Begin 2004 gaan we daarover aan tafel zitten met de vakbonden', zei Colpin.

De douane hoopt meer handen vrij te krijgen door een deel van de werkzaamheden te informatiseren. In het eerste trimester van 2005 moet de elektronische aangifte rond zijn.

Zes maanden later is het risicobeheer aan de beurt. Nog eens zes maanden later het dossierbeheer. 'Tot dan moeten wij roeien met de riemen die we hebben', zei Colpin. Dat betekent dat de douane de komende maanden nog gerichter zal moeten werken.

'Vandaag verrichten we alle controleopdrachten die de Europese Unie ons oplegt. Dat moet ook, want er staan grote boetes op. Daarnaast proberen we 1 of 2 procent van de totale goederenstroom fysiek te controleren.'

GDC/LB

Abonnees kunnen het volledige interview hier lezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud