Drie gangsters ontsnappen uit Brussels justitiepaleis

©Photo News

Uit het Brusselse justitiepaleis zijn dinsdagochtend drie gedetineerden ontsnapt met de hulp van gewapende mannen. Justitieminister Stefaan De Clerck erkent het beveiligingsprobleem van het justitiepaleis.

(belga) - De drie gevangenen moesten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een homejacking. Net toen de gedetineerden de zaal waren binnengebracht en hun handboeien losgemaakt waren, doken twee gemaskerde en gewapende mannen de zaal in en bedreigden het veiligheidspersoneel.

De drie gedetineerden zetten het op een lopen, gevolgd door de twee gemaskerde mannen. Het vijftal veiligheidsagenten kon niet tussenbeide komen. Voorlopig ontbreekt van de ontsnapten elk spoor. De drie hebben een lijvig strafblad.

Slechte Belgenmop

Ook buitenlandse websites geven het voorval heel wat aandacht. 'Een slechte Belgenmop', klinkt het zelfs in Nederland.

De Clerck erkent veiligheidsprobleem

Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) erkent dat er een probleem is met de beveiliging van het jusitiepaleis van Brussel. "Het gebouw is een icoon voor de stad Brussel, maar niet noodzakelijk de beste plaats om risicoprocessen te laten plaatsvinden", zegt hij in een reactie.

De Clerck wijst er op dat hij tijdens zijn vorig mandaat als minister van Justitie, in de jaren '90, de verdere beveiliging van de gerechtsgebouwen in Luik, Antwerpen, Bergen en Gent heeft kunnen aanpakken. "Maar in Brussel zitten we met een kast van een monument en dat is dus een probleem", zegt de minister. Toen in januari twee gedetineerden waren ontsnapt uit het Brusselse justitiepaleis liet minister De Clerck een studie uitvoeren rond de beveiliging van het gebouw.

Die studie is nu klaar. "Een deel van het gebouw zou volledig geïsoleerd en heringericht moeten worden voor strafzaken. De kostprijs hiervan is mij nog onbekend", zegt de minister. Hij hoopt samen met de Regie der Gebouwen, die instaat voor de justitiepaleizen, in het najaar een beslissing te kunnen nemen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud