Ecolo nodigt eerst cdH uit

Ecolo-voorman Jean-Michel Javaux ©Photo News

Ecolo wil vanaf dinsdag gesprekken voeren met de andere politieke formaties. De Franstalige groenen starten met cdH. Dat hebben co-voorzitters Jean-Michel Javaux en Isabelle Durant maandag verklaard na het partijbureau van Ecolo.

(tijd/belga) - De Franstalige groenen, die zondag aan Franstalige kant als grote overwinnaar uit de stembusslag kwamen, wil zoeken naar wat de mogelijke raakpunten zijn met de drie thema's die voor hun belangrijk zijn: solidariteit, degelijk bestuur en duurzame ontwikkeling.

Ecolo start de gesprekken met cdH omdat die partij er volgens de groenen erin geslaagd zijn hun resultaat in Wallonië te stabiliseren en om een zetel te winnen in Brussel en ook omdat ze niet zijn meegestapt in de diabolisering en polarisering tussen PS en MR.

Onbetwiste winnaars

De Franstalige groenen zijn de onbetwiste winnaars van de regionale verkiezingen in Wallonië. Met ruim 18 procent van de stemmen verdubbelen ze ruimschoots hun resultaat uit 2004. De PS verliest, maar blijft afgetekend de grootste Waalse partij. Het zal dan ook moeilijk zijn om de partij bij de formatie opzij te schuiven, zoals de MR hoopte.

De door de peilingen gesuggereerde doorbraak van Ecolo voltrekt zich ook in de feiten. De Franstalige groenen verdubbelen ruim hun score, van 8,52 procent in 2004 tot 18,54 procent nu. In zetels is de winst van Ecolo nog veel groter. De partij gaat in het Waalse parlement van 3 naar 14 zetels.

Deze monsterscore maakt ze 'incontournable' bij de Waalse regeringsvorming. Maar Ecolo-boegbeeld Jean-Michel Javaux wou zondagavond nog niet in zijn kaarten laten kijken over wat zijn favoriete formule is. Hij kondigde wel aan dat hij zelf contacten zal leggen met de andere partijen. Zowel de PS als de MR probeerden zijn partij al op te vrijen.

Verliezende kamp

De PS zit in het verliezende kamp. Van de 36,91 procent van de stemmen die ze in 2004 haalde speelt ze ruim 4 procentpunt kwijt, om op 32,77 procent te eindigen. In zetels vertaald is het verlies groter. De Franstalige socialisten zakken van 34 naar 29 zetels.

Maar in vergelijking met de door sommige peilingen voorspelde afslachting blijft het verlies al bij al beperkt. De PS doet het zelfs afgetekend beter dan de 29,5 procent die in 2007 bij de federale verkiezingen werd gehaald. Opvallend is verder dat de partij het amper slechter doet in de arrondissementen die door schandalen getroffen werden. Zo houden de Franstalige socialisten erg goed stand in Charleroi, wat zeker de positie van de nieuwe sterke man aldaar, de federale minister van Energie Paul Magnette, zal versterken.

Een opgeluchte voorzitter Elio Di Rupo riep zondagavond al op tot de vorming van een linkse olijfboomcoalitie van socialisten, groenen en christendemocraten.Tegelijk beloofde hij nieuwe 'ethische' hervormingen om een herhaling van de 'affaires' onmogelijk te maken. De partij van Di Rupo blijft ook afgetekend de grootste Waalse partij. Waals minister-president Rudy Demotte eiste daarom het recht op om de Waalse coalitiegesprekken op gang te trekken.

Franstalige Liberalen

De Franstalige liberalen waren er in 2007 bij de federale verkiezingen even in geslaagd om de PS in Wallonië van de troon te stoten. Maar dat exploot konden ze gisteren niet herhalen. De partij van Didier Reynders lijkt weinig voordeel te halen uit haar bittere tweestrijd met de socialisten. Ze verliest net geen procentpunt ten opzichte van de 24,29 procent die ze in 2004 haalde. In vergelijking met de federale verkiezingen van 2007, toen ze op 31 procent eindigde, is het verlies veel groter. In zetels vertaald verliest de MR 1 zetel om er 19 over te houden.

Reynders zelf verloor iets meer dan het gemiddelde in zijn thuisbasis Luik, waar hij duidelijk gekneld raakte tussen de opmars van Ecolo en de populariteit van de PS-lijsttrekker Michel Daerden. Maar de MR-voorzitter bleef zich gisteren zelfzeker opstellen. Volgens hem zijn de verkiezingen uitgedraaid op een duidelijke nederlaag van de uittredende Waalse en Brusselse coalities. Europees commissaris Louis Michel zei dat het aan de Franstalige groenen is om duidelijk te maken 'of ze echt verandering willen'.

Milquet

De cdH van Joëlle Milquet levert 1,5 procentpunt in op de 17,62 procent uit 2004 en verliest ook een van haar 14 zetels. Daarmee wordt ze voorbijgestoken door Ecolo. Toch toonde Milquet zich 'opgelucht' over wat ze de 'consolidatie' van haar partij noemde. De cdH kan een belangrijke rol blijven spelen als scheidsrechter in de formatie. Zonder zich expliciet uit te spreken lijken de meeste cdH-kopstukken in Wallonië toch voor een verlenging van de coalitie met de PS te kiezen.

Het extreemrechtse Front National, dat in 2004 nog 8 procent van de stemmen haalde, wordt van de kaart geveegd. De door ruzies geteisterde partij komt nergens nog in de buurt van de kiesdrempel van 5 procent.

Een meer gedetailleerde analyse van de verkiezingsresultaten leert dat de uitslag van 2009 in Wallonië bijna als twee druppels water lijkt op die van 1999. Ook toen boekte Ecolo, net als Agalev in Vlaanderen, een klinkende overwinning bij de 'dioxineverkiezingen', terwijl de regeringspartijen PS en cdH (toen nog PSC) slaag kregen. Duidelijk is ook dat links in Wallonië ondanks het verlies van de PS beduidend versterkt is. Ruim 1 Waalse kiezer op 2 stemt PS of Ecolo. Als we er ook nog de toch eerder centrumlinkse cdH bijrekenen komt links op kousevoeten aan twee stemmen op drie. 

Ivan Broeckmeyer

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud