Een op drie truckers dommelt in tijdens rit

Een op de drie Vlaamse vrachtwagenchauffeurs geeft toe af en toe tot regelmatig in te dommelen tijdens het rijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de Universiteit Gent bij 474 truckers van 25 Vlaamse transportbedrijven. De resultaten staan in De Tijd vandaag.

(tijd) De onderzoekers stelden vast dat meer dan een kwart van de truckers een verhoogde neiging vertoont in slaap te vallen achter het stuur. Bijna een op de tien beroepschauffeurs blijkt voorts een alcoholprobleem te hebben.

Meer dan de helft van de ondervraagde truckers kampt met een slaaptekort en slaapt minstens een uur minder dan ze nodig hebben. 25,5 procent slaapt zo weinig dat ze een verhoogde kans hebben om in slaap te vallen tijdens het rijden.

Een op de vijf ondervraagde truckers blijkt een risico te hebben op slaapapneu, een ernstige slaapstoornis. 'Dat is gevaarlijk. Uit onderzoek blijkt dat onbehandelde slaapapneu het risico op ongevallen verhoogt', stelt dokter Rini Verpraet, arbeidsgeneesheer en een van de onderzoekers.

Slechts een kwart van de ondervraagde chauffeurs zegt uitgeslapen aan de werkweek te beginnen. Veelzeggend is dat een op de drie chauffeurs zelf zegt af en toe tot regelmatig in te dommelen tijdens het rijden. 15 procent geeft toe dat het door te knikkebollen 'soms' tot 'vaak' tot een bijna-ongeluk kwam. Bij 3,7 procent kwam het daardoor effectief tot een verkeersongeval.

Van de chauffeurs uit het onderzoek lijdt 42,3 procent aan overgewicht en 26 procent aan obesitas, een van de oorzaken van slaapproblemen. Zwaarlijvigheid is mede een gevolg van een ongezonde levensstijl. Meer dan negen op de tien chauffeurs drinken en eten achter het stuur. Ook lijkt 9,2 procent van de truckers een alcoholprobleem te hebben, tegenover 8 procent van de Vlaamse mannen. Het aantal rokers onder de vrachtwagenchauffeurs (46,5 procent) ligt hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 31,6 procent.

'We veronderstellen dat de resultaten een onderschatting zijn van de werkelijkheid, omdat sommige truckers bepaalde gewoonten niet wilden toegeven', zegt dokter Verpraet. De onderzoekers vragen meer aandacht voor gezondheids- en slaapproblemen van truckers en een striktere controle op de rij- en rusttijden. Net morgen worden nieuwe Europese regels over rij- en rusttijden van kracht.

Vlaanderen telt 6.250 transportfirma's met 38.628 trucks.

KVe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud