Eisen sp.a lokken diverse reacties uit

©BELGA

Hoewel er door de afwezigheid van uittredend premier Guy Verhofstadt officieel niets gebeurde, was het donderdag op politiek vlak een bewogen dag. De coalitie met vier partijen langs Franstalige kant en oranje-blauw langs Vlaamse kant lijkt nog weinig kans te maken. Naar verluidt liggen nog verschillende mogelijkheden op tafel. Volgens de Franstalige liberalen is de terugkeer van oranje-blauw zelfs niet meer uitgesloten.

(belga) - De voorbije dagen zat de poging van Verhofstadt om een interimregering op de been te brengen vooral langs Franstalige kant strop. Dat is nog steeds het geval, maar ondertussen was het donderdag ook hommeles tussen Open Vld en CD&V. Dat heeft alles te maken met het standpunt dat sp.a innam. Voorzitster Caroline Gennez (foto) liet klaar en duidelijk weten onder welke voorwaarden de Vlaamse socialisten bereid zijn in een regering te stappen.

Ze stellen daarvoor zes sociaal-economische voorwaarden: een verhoging van de pensioenen, meer kindergeld voor het eerste kind, de uitvoering van de uitstap uit de kernenergie, lagere ziekenhuisfacturen, een verhoging van de koopkracht door het drukken van de prijzen en een uitbreiding van het ouderschapsverlof. Te nemen of te laten, voegde de sp.a eraan toe.

De reacties die donderdag in de wandelgangen van de Kamer te rapen vielen op de sp.a-eisen waren zeer divers. Voor de liberalen en sommige CD&V'ers is het duidelijk dat de Vlaamse socialisten de lat zo hoog leggen dat de houding als een "neen" aan regeringsdeelname kan worden beschouwd. Andere CD&V'ers en ook groenen meenden dat de houding makkelijk in een regeerakkoord in te passen valt.

Hoedanook was de eisenbundel aanleiding tot een fikse rel tussen CD&V en Open Vld. Toen ex-formateur Yves Leterme verklaarde de eisen van de sp.a belangrijk te vinden, schoot Open Vld uit haar sloffen. "Ofwel wil CD&V een linkse regering en trekken wij onze conclusies, ofwel blijft de partij trouw aan de oranje-blauwe akkoorden", liet Open Vld-voorzitter Bart Somers weten. De liberalen verdenken CD&V ervan de sp.a mee in bad te willen nemen. CD&V ontkende echter. Oranje-blauw blijft voor de christendemocraten langs Vlaamse kant verdedigbaar, luidde het.

Langs Franstalige kant is er ondertussen nog geen zicht op een akkoord. MR bevestigde donderdag niet met én PS én cdH in een regering te willen stappen. De Franstalige liberalen hadden het donderdag een hele dag plagerig over het kartel PS-cdH. Deze twee laatste partijen zouden het de MR volgens verschillende bronnen niet gunnen om Didier Reynders premier te laten worden van de interimregering. Verhofstadt zou daar naar verluidt wel mee kunnen akkoord gaan.

Het ziet er ondertussen naar uit dat een coalitie met langs Franstalige kant vier partijen nog weinig kans maakt. Hoewel Ecolo woensdag duidelijk liet verstaan dat wel te zien zitten, stelde kamerfractieleider Jean-Marc Nollet donderdag dat zijn partij eerst een voorstel van Verhofstadt afwacht vooraleer zich uit te spreken over mogelijke coalities of regeringsdeelname. Ecolo blijft naar eigen zeggen wel bereid mee te werken aan een oplossing voor de crisis.

Vrijdag gebeurt er officieel niets, aangezien dan in Brussel de Europese top plaatsvindt. Dat betekent dat premier Verhofstadt voor het weekend niet meer in actie schiet, tenzij informeel. Maandag gaat hij in elk geval opnieuw bij de koning langs voor zijn wekelijkse audiëntie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud