Elio Di Rupo wordt Waals minister-president - update

(tijd/belga) - PS-voorzitter Elio Di Rupo (foto rechts) volgt partijgenoot Jean-Claude Van Cauwenberghe op als Waals minister-president. Di Rupo blijft ook voorzitter van de Waalse socialisten. Dat heeft de PS-voorzitter maandag na afloop van het partijbureau zelf bekendgemaakt. Di Rupo blijft ook de partij leiden, naar eigen zeggen op vraag van het bureau.

'Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke oplossingen,' verklaarde Di Rupo maandag. 'Nu er veel op het spel staat voor Wallonië - het Marshallplan dat het gewest er sociaal-economisch weer bovenop moet helpen, dient snel te worden uitgevoerd - kan ik niet langs de zijlijn blijven staan,' luidde het. Het partijbureau duidde Di Rupo unaniem aan als opvolger van Van Cau.

Wellicht kan Di Rupo donderdag al de eed afleggen in het Waals parlement. Dinsdag komt een PS-congres in Brussel samen om de wissel te beklinken. Dat congres moet overigens ook de partijstatuten aanpassen, aangezien Di Rupo partijvoorzitter blijft. Er zullen ook voorstellen worden geformuleerd om uitwassen zoals die bij de sociale huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne - die aan de basis lagen van Van Cau's ontslag - in de toekomst te vermijden.

Di Rupo stelde ook uitdrukkelijk de vernieuwing van de partij te willen voortzetten. De partij zal een afgevaardigde benoemen die zich moet ontfermen over die vernieuwing. Daarnaast wordt een intern auditcomité in het leven geroepen dat moet waken over de interne statuten en deontologische regels.

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud