'Energieleveranciers laten Brussel links liggen'

De grote energieleveranciers zijn niet van plan om na de vrijmaking van de energiemarkt op 1 januari 2007 in Brussel gas en elektriciteit aan te bieden. Volgens de leveranciers zijn de normen die het Brussels Gewest hen oplegt te streng.

(belga) Dat blijkt uit een rondvraag van Brussel Deze Week. Op 1 januari 2007 zal ook in Brussel de energiemarkt vrijgemaakt zijn voor de particuliere gebruikers. Leveranciers mogen dan gas en electriciteit aan de consument aanbieden.

Luminus, Electrabel, Nuon en Essent, de vier grote spelers op de energiemarkt in België zijn dat niet van plan, zo blijkt uit een rondvraag die Brussel Deze Week heeft gedaan. Ze vinden dat de voorwaarden die het Brussels Gewest hen oplegt te streng zijn. 'De markt in Brussel is daardoor voor ons niet aantrekkelijk.'

Het Brussels Gewest legt volgens de leveranciers voorwaarden op van openbare dienstverlening waardoor de markt niet voluit kan spelen. Zo wordt de consument volgens hen overbeschermd.

'Contracten met de klant', zo zegt de woordvoerder van Luminus aan de Brusselse krant, 'moeten voor drie jaar worden gesloten. Als wij die willen verbreken, bijvoorbeeld bij wanbetaling, dan moeten we daarvoor naar de vrederechter.'

Volgens Luminus zijn ook de protocollen niet in orde voor de gegevensoverdracht van de netbeheerder (Sibelga) naar de nieuwe leveranciers. Dat zou onder meer betekenen dat de nieuwe leveranciers de gegevens van de klanten manueel zouden moeten invoeren in de computer.

Ook de andere energieleveranciers zijn niet te spreken over de voorwaarden die worden opgelegd door het Brussels Gewest.

Foto Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud