Advertentie

Eric Lambin wint Francqui-prijs 2009

Eric Lambin (Foto PhotoNews) ©Photo News

Professor Eric Lambin van de Université Catholique de Louvain (UCL) heeft de Francqui-prijs 2009 gewonnen, de meest prestigieuze wetenschappelijke onderscheiding in België, zopas uitgereikt door de kining. Lambin is 46 jaar oud, studeerde aardrijkskunde en heeft intussen een wereldfaam opgebouwd in onderzoek naar de gevolgen van ecosystemen op de mens.

(tijd) - Lambin is vooral gespecialiseerd in de gevolgen van tropische ontbossing en woestijnvorming. Hij bestudeert de dynamiek van die ecosystemen vooral via satellietopnames, waarvoor hij een nieuwe methodologie op punt stelde. Hij onderzocht ecosystemen in Afrika, maar recent ook in Azië en in Costa Rica en vooral dan de sociale geografsiche impact op de mens.

Lambin is hoogleraar aan de UCL en leidt daar ook een onderzoeksteam dat betrokken is bij de impact van ecosystemen. Zopas werd Lambin ook opgenomen in de National Academy of Sciences van de VS, een eer die slechts vijf Belgen tot nog toe te beurt viel. Hij was voorzitter van het internatioonaal project Land Use and Land Cover Change van de Verenigde Naties.

De Francqui-prijs wordt jaarlijks toegekend afwisselend aan een wetenschapper jongen dan 50 jaar in de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en de biologsiche en medische wetesnschappen. De laureaat ontvangt 150.000 euro. De prijs wordt jaarlijks door de koning uitgereikt. Een internationale jury kiest de kandidaat. vdb  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud