Eric Van Rompuy (CD&V): 'wantrouwen in Vlaamse meerderheid groeit'

Vlaams Parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V)

Eric Van Rompuy (CD&V), Vlaams Parlementslid en gewezen Vlaams minister, wordt 'moe van de politiek'. Dat schrijft hij zelf in zijn internetdagboek. Hij stelt ook vast dat binnen de Vlaamse meerderheid 'het wantrouwen tussen de partners met de dag groeit'.

Van Rompuy houdt al lang geen blad voor de mond in zijn dagboek. Hij heeft immers niets meer te verliezen. Hij is bezig aan zijn laatste legislatuur als Vlaams Parlementslid. De broer van Europees president Herman Van Rompuy, spaart de kritiek op zijn eigen partijgenoten niet, inclusief federaal premier Yves Leterme en Vlaams minister-president Kris Peeters.


Van Rompuy doelt duidelijk onder meer op de Staten-Generaal voor de Industrie die Peeters begin dit jaar bijeenriep in het Brusselse Academiënpaleis en de hoogmis van Leterme met de deelstaatregeringen afgelopen vrijdag in het Brusselse Egmontpaleis.

Lange Wapper

Van Rompuy lag afgelopen woensdag in het Vlaams Parlement nog overhoop met John Crombez (sp.a) over het al dan niet invoeren van een volkslening. Hij heeft er geen moeite mee toe te geven 'dat de Vlaamse meerderheid nog veel werk heeft om op dezelfde lijn te staan als er budgettaire keuzes moeten gemaakt worden. Het wordt hoogtijd dat de Lange Wapper discussie wordt getrancheerd want tussen de partners groeit het wantrouwen met de dag. Kris Peeters had zich zijn tweede ambtstermijn wellicht anders voorgesteld. En dan wacht nog BHV met de NV.A', luidt het.

Van Rompuy (60) zegt dat hij 'met het ouder worden misschien wat cynischer' is geworden. 'Maar ik denk dat velen in de politiek er ook zo over denken en zeker bij de bevolking waar de apathie voor het politiek gebeuren volgens de jongste enquêtes nog steeds toeneemt. Partijvergaderingen verlopen zonder enthousiasme en de Parlementen draaien op routine. Deze sfeer heb ik in jaren niet meer meegemaakt.'

De uitspraken van Van Rompuy bevestigen het beeld dat de Vlaamse regering Peeters II het bijzonder moeilijk heeft op toerental te geraken.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud