EU-Commissie inspecteert kantoren Distrigas en Fluxys

De Europese Commissie heeft gisteren/dinsdag de kantoren geinspecteerd van de gashandelaar Distrigas en de netwerkbeheerder Fluxys. Dat melden de twee bedrijven in afzonderlijke berichten.

(tijd-nieuwslijn) De inspecties passen in het kader van een onderzoek naar anticoncurrentiele praktijken in de aardgasmarkt in Europa. Beide dochterbedrijven van Suez zeggen hun volledige medewerking te verlenen aan de inspecties. Volgens hen kaderen die in 'een onderzoek naar de werking van de aardgasmarkt in Europa'.

De Europese Commissie laat weten inspecties te hebben uitgevoerd in vijf EU-landen. Naast Belgie gaat het over Italie, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. 'De Commissie heeft redenen te geloven dat de bedrijven mogelijk antitrustregels hebben geschonden', zegt de Commissie in een persbericht. 'Die regels verbieden beperkende praktijken en/of het misbruik van een dominante marktpositie.'

Naar verluidt vielen de inspecteurs ook binnen bij de Duitse energiegiganten E.ON en RWE, bij Gaz de France en bij het Oostenrijkse OMV. De inspecteurs van de EU-Commissie waren telkens vergezeld van ambtenaren van de lokale concurrentieautoriteiten.

Distrigas-woordvoerder Thierry Rotsart geeft geen verdere commentaar op de inspecties, maar benadrukt dat de inspectie geen verband houdt met het bezwaarschrift dat het bedrijf op 10 mei overhandigd kreeg door de Commissie. Volgens de Commissie misbruikt Distrigas zijn dominante positie op de Belgische gasmarkt door industriele klanten met langetermijncontracten aan zich te binden. Op die manier hebben concurrenten geen kans. Distrigas is het niet eens met de Commissie dat het de concurrentie op de Belgische gasmarkt vervalst.

Ambtenaren van de EU-Commissie voerden gisteren ook verrassingsinspecties uit bij Hongaarse elektriciteitsbedrijven, en dan met name de handelaar MVM en netbeheerder Mavir. Ook zij worden verdacht van inbreuken op de antitrustregels.

Het Europees commissielid voor Concurrentiezaken, Neelie Kroes, had eerder al laten weten dat zij van plan was harder op te treden tegen voormalige elektriciteits- en gasmonopolisten die de concurrentieregels met de voeten treden.

Bedrijven die uiteindelijk worden veroordeeld door de Commissie kunnen boetes opgelegd krijgen tot 10 procent van hun jaaromzet. De Commissie opteert evenwel veelal voor een boetepercentage van 2 tot 3%.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud