EU-Commissie opent procedure tegen Electrabel

De Europese Commissie heeft donderdag beslist een onderzoek te openen tegen elektriciteitsproducenten Electrabel en EDF, die beide verdacht worden van misbruik van hun dominante positie, respectievelijk in België en Frankrijk. Het is niet duidelijk hoe lang het onderzoek zal duren.

(belga) De twee elektriciteitsproducenten zouden volgens de Commissie exclusieve en langetermijncontracten hebben afgesloten met grote industriële klanten, waardoor concurrenten deze markt in België en Frankrijk niet konden betreden. "Door deze praktijk dreigt de ontwikkeling van een meer concurrentiële elektriciteitsmarkt in Europa te worden vertraagd, met als gevolg het behoud van hoge prijzen", meent de Commissie.

De energiesector is een van de prioriteiten van Europa. Zo werden recent nog de resultaten gepubliceerd van een uitgebreid onderzoek over de Europese energiesector. Daaruit bleek dat er tal van problemen blijven bestaan, onder meer rond ongelijke toegang tot de infrastructuur, onvoldoende investeringen en te sterke concentratie. Volgens de Commissie is het onderzoek tegen Electrabel en EDF geen gevolg van deze sectorale enquête.

Het starten van een onderzoeksprocedure betekent ook niet dat de Commissie "over bewijzen beschikt van een inbreuk".

Als uit het onderzoek zou blijken dat Electrabel en EDF zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van hun dominante positie, dan riskeren ze zware boetes. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Electrabel boekte in 2006 een omzet van 13,5 miljard euro.

Electrabel zegt donderdag "akte te nemen" van het onderzoek en beloofde ook "zijn volledige medewerking".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud