EU-fiat voor financiering luchthaven Deurne

(tijd) - De Vlaamse overheid mag van de Europese Commissie 26 miljoen euro investeren in de zakenluchthaven van Deurne. Dat schrijft De Tijd. De formele beslissing valt wellicht dinsdag. De goedkeuring van de Commissie is nodig omdat in de EU overdadige staatssteun verboden is.

De ontwikkeling van de zakenluchthaven wordt de taak van een publieke-private vennootschap (PPS). De Vlaamse regering investeert daarin 8,05 miljoen euro, het Antwerps Havenbedrijf en de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) samen nog eens 6,25 miljoen euro. Daarnaast brengt de Vlaamse regering 9 hectare grond in (3,15 miljoen euro) en geeft ze de vennootschap tien jaar lang een dotatie van 9 miljoen euro om gebouwen op de luchthaven te beheren.

Er zijn ook privé-partners. Met een daarvan, het consortium AIM, Flying Service, VLM, Bosal en Exmar lopen nog onderhandelingen. Door de twijfel over de plannen met de Krijgsbaan, die vlak achter de start- en landingsbaan ligt, hebben die gesprekken vertraging opgelopen. De Vlaamse regering onderzoekt of het verleggen van de Krijgsbaan in Deurne een alternatief kan zijn voor een intunneling van de weg.

De Commissie kwam tot het besluit dat de overheidsinbreng strookt met de Europese staatssteunregels. De inbreng blijft beperkt tot het noodzakelijke minimum en is klein in verhouding tot de verwachte kosten. Bovendien past de steun in de Europese politiek om de ontwikkeling van regionale luchthavens te bevorderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud