EU-Hof veroordeelt Belgische strijd tegen zwartwerk in bouw

Een maatregel om het zwartwerk in de bouwsector te beperken, is donderdagmorgen door het Europees Hof van Justitie veroordeeld. De Belgische overheid legt buitenlandse aannemers een garantie op die van binnenlandse aannnemers niet geëist wordt.

Het is de Europese Commissie die klacht heeft ingediend. België eist -op straf van een geldboete- van aannemers dat ze bij elke betaling aan niet in België geregistreerde medecontractanten 15 procent van het factuurbedrag inhouden en doorstorten aan de overheid om eventuele belastingschulden van de medecontractant te dekken. Belgische aannemers zijn bovendien hoofdelijk aansprakelijk voor de belastingschulden van buitenlandse medecontractanten, ten belope van 35 procent van de totaalprijs van de werken.

De Belgische overheid wil met dit systeem de fiscale fraude in de sector aanpakken. Voor de Commissie, en ook voor de advocaat-generaal bij het Hof, kon dit niet door de beugel. Dit is een onrechtmatige belemmering van het vrij verkeer van goederen en diensten. Belgische aannemers wordt ontraden buitenlandse onderaannemers te engageren. Niet-geregistreerde aannemers zien hun factuur zomaar met 15 procent verminderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud