Advertentie

Europa tikt België toch niet op de vingers voor CIA-vluchten

De slag om de 270 amendementen van het CIA-verslag heeft voor de nodige verwarring gezorgd. Ook bij de diensten van het Europees Parlement (EP). In tegenstelling tot wat onmiddellijk na de stemming werd meegedeeld, kregen de Belgische autoriteiten geen tik op de vingers.

(belga) De plenaire vergadering nam amendementen van Véronique De Keyser(PS) aan waarin de Belgische regering volledig uit de wind wordt gezet.

Het oorspronkelijk verslag van rapporteur Giovanni Fava gaf de Belgische autoriteiten enkele tikken. Het betreurde dat België geen grondige enquête rond de CIA-vluchten had uitgevoerd. Daarnaast werd naar een verklaring van senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin verwezen, waarin het gebrek aan samenwerking van de Belgische inlichtingendiensten en de Belgische regering met de CIA-commissie werd aangeklaagd.

De drijvende kracht achter deze passussen was Frieda Brepoels (N-VA), die lid van de Tijdelijke Onderzoekscommissie was. Op de plenaire vergadering werden de voor België negatieve teksten echter weggestemd. Wel wordt de Belgische regering uitgenodigd om de resultaten van de onderzoeken publiek te maken.

België wordt dus niet langer gekapitteld omdat het geen grondig onderzoek zou hebben uitgevoerd en evenmin is er nog sprake van onvoldoende samenwerking van de Belgische autoriteiten en inlichtingendiensten. Heel expliciet staat er nu dat de resultaten van de onderzoeken naar de Tijdelijke CIA-commissie werden doorgestuurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud