Europa zeer kritisch over Belgische begroting

(belga) - Volgens de Europese Commissie is het Belgische begrotingsoverschot voor 2003 van 'technische aard'. De Commissie zet zijn onderzoek verder of de overname van het pensioenfonds van Belgacom wel mag gebruikt worden om de begroting op te lappen.

Met Denemarken, Spanje, Finland en Zweden behoort België, zo stelt de Europese Commissie woensdag in haar economische vooruitzichten, tot het kleine kransje Europese landen dat in 2003 een overschot op de begroting zal registreren. Toch voegt de Commissie er heel nadrukkelijk aan toe dat België daar alleen in slaagde omdat het een "one-off" operatie doorvoerde: de transfer van het pensioenfonds van Belgacom. De Commissie voegt er ook aan toe dat Eurostat nog steeds onderzoekt of het om een geoorloofde operatie gaat. Hoedanook, aldus de Commissie, de vermindering van het Belgisch deficit is in 2003 van puur technische aard.

Uit het Commissie-geschrift blijkt bovendien dat de "spin" van de Belgische regering dat Eurostat grotendeels achter de Belgische interpretatie zou staan, moet gerelativeerd worden. Eurostat heeft in deze nog niets beslist en op geen enkel punt wekt de Commissie de indruk dat ze de interpretatie van de Belgische regering volgt. Als Eurostat negatief oordeelt, stijgt het Belgisch begrotingstekort bijgevolg met 1,4 procent en verdwijnt het minieme overschot van 0,2 procent voor 2003.

Ook op een ander punt is de Europese Commissie minder optimistisch dan de Belgische regering. Volgens de Commissie zal de overheidsschuld niet voor 2005 beneden de 100 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) dalen. Hoge Belgische regeringskringen lieten onlangs horen dat die symbolische stap reeds volgend jaar kon gezet worden. In 2003 zal de Belgische overheidsschuld 103,5 procent bedragen.

Volgens de Commissie haalt de groei van de Belgische economie in 2003 slechts 0,8 in plaats van 1,2 procent. In 2004 wordt het 1,8 procent in plaats van 2,3, zoals aanvankelijk gepland. In de Eurozone verwacht de Commissie zich dit jaar aan een groei van 0,4 procent en volgend jaar aan een groei van 1,8 procent. "Het ergste, zo verklaarde bevoegd Commissaris Pedro Solbes donderdagmiddag, is voorbij". Wat de tewerkstelling in België betreft, is de Europese Commissie, voorzichtig. Toch voorziet ze in 2004 en 2005 lichte beterschap.

20519517

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud