Europese Commissie begint procedure tegen België na klachten privacywaakhond

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit zou niet onafhankelijk genoeg optreden. Topambtenaar Frank Robben ontkent. ©Tim Dirven

De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen ons land na klachten over de Gegevensbeschermingsautoriteit. De Belgische privacywaakhond zou niet onafhankelijk genoeg optreden. Er wordt vooral naar topambtenaar Frank Robben gekeken.

Volgens een klacht, ingediend bij de bevoegde Europese commissaris Didier Reynders, voldoen verschillende leden niet aan de onafhankelijkheidsvereisten. Die zijn vastgelegd in de Europese privacywet, de GDPR, en stellen dat leden 'vrij moeten blijven van externe invloed' en 'onafhankelijk moeten zijn van de regering'.

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) is een onafhankelijk orgaan in ons land dat toeziet op de bescherming van de persoonsgegevens. Ze geeft adviezen over wetsvoorstellen en overheidsinitiatieven en in welke mate die voldoen aan de vereisten voor gegevensbescherming. De procedure wordt vandaag aangekondigd, maar de nieuwssite Politico berichtte dinsdagavond al over het nieuws.

Er wordt vooral naar topambtenaar Frank Robben gekeken. Hij maakt deel uit van het panel dat adviezen geeft over wetsvoorstellen, het Kenniscentrum. Als administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en van het eHealth-platform, is Robben betrokken bij veel dataprojecten van de overheid.

Robben ontkent dat hij de onafhankelijkheid van de privacywaakhond in gevaar zou brengen. 'Ik zit 30 jaar in de privacycommissie. Ik heb altijd bijgedragen tot het zoeken naar goede evenwichten tussen de grondrechten vanuit een multidisciplinaire insteek en ben beschikbaar om dat te blijven doen', zegt Robben in een reactie aan De Tijd.

Als een dossier op tafel komt waar ik bij betrokken was in een andere functie, neem ik natuurlijk niet mee aan de beraadslaging.
Frank Robben
Topambtenaar bij de GBA.

Robben: 'Het kenniscentrum komt 15 keer per jaar samen en alle leden hebben andere professionele activiteiten. Als ze 100 procent onafhankelijkheid wensen, moeten ze mensen fulltime aanwerven. Maar dan is het risico dat er geen voeling meer is met de praktijk.'

Robben benadrukt dat hij bij zijn kandidaatstelling uitdrukkelijk
ook andere functies vermeldde. 'Ik kan in volledige onafhankelijkheid mijn rol bij de GBA uitoefenen. Als een dossier op tafel komt waar ik bij betrokken was in een andere functie, neem ik natuurlijk niet mee aan de beraadslaging.'

Ook de Leuvense professor cryptografie Bart Preneel wordt geviseerd. Net als Robben zetelt hij in het Kenniscentrum van de GBA.

Interne spanningen

Het is niet de eerste keer dat de leden van het panel in opspraak komen. Na eerdere klachten liet de Gegevensbeschermingsautoriteit vorig jaar weten dat het aanstellen van de ambtenaren mogelijk was volgens de GDPR. Toch hebben twee directeurs van de waakhond nu afstand genomen van die verklaring. De klacht zet daarom opnieuw de schijnwerpers op de interne spanningen bij de GBA.

De Commissie zal België extra inlichtingen vragen. Die brief moet binnen een bepaalde periode, normaal twee maanden, beantwoord worden. Uiteindelijk kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU belanden, hoewel de meeste zaken doorgaans voor dat stadium geschikt worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud