Europese Commissie overweegt rookverbod in cafés

BRUSSEL (tijd) - De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheid om een rookverbod uit te vaardigen in restaurants en cafés. Dat zei het EU-commissielid voor Volksgezondheid, David Byrne, in een interview. De Commissie gaat na in welke mate de wetgeving over veiligheid en gezondheid op de werkplaats gebruikt kan worden om een rookverbod uit te vaardigen.

Byrne zei in het interview met de website EUpolitics.com dat de commissiediensten onderzoeken hoe het roken in cafés en restaurants aangepakt kan worden. 'We werken eraan. En ik hoop dat het werk leidt tot het opstellen van wetgeving', stelde Byrne.

Zijn woordvoerder bevestigde maandag dat de diensten Commissie het dossier onder de loep nemen. Maar hij benadrukte dat de werkzaamheden nog in een erg vroege fase zitten. 'Er zijn nog geen beslissingen genomen', zei de woordvoerder van Byrne.

Byrne wil zien of hij het roken in cafés en restaurants kan aanpakken via de Europese regels over veiligheid en gezondheid op de werkplaats. Het rookverbod zou dan eigenlijk dienen om de personen die in de bars en restaurants werken, te beschermen tegen passief roken. 'Er is nu duidelijk bewijs dat er een correlatie bestaat tussen passief roken en ziekten', stelde Byrne.

De EU formuleerde eerder al niet-dwingende aanbevelingen voor de lidstaten over een rookverbod op de werkplaats, in het openbaar vervoer en in gesloten openbare plaatsen. Onder meer Ierland, Byrnes vaderland, gaat volgend jaar een rookverbod in pubs en restaurants invoeren. 'De motivatie voor het rookverbod in Ierland is in grote mate geïnspireerd op de noodzaak om niet alleen de klanten, maar ook om het personeel te beschermen', stelde Byrne.

Het EU-commissielid is een fervent tegenstander van roken. Hij ligt aan de basis van het Europese reclameverbod voor tabaksproducten en voor de grotere gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten. JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud