Advertentie

Europese Commissie start procedure tegen heraanleg Antwerpse leien

(belga) - De Europese Commissie is een procedure gestart tegen de heraanleg van de Antwerpse leien. De commissaris voor Milieu, Margot Wallström, verwijt de Vlaamse overheid geen studie te hebben verricht naar de milieu-effecten. Op de heraanleg zelf heeft de procedure geen rechtstreekse impact. Een Vlaams decreet over de openbare werken dient wel herschreven te worden.

De Europese Commissie baseert zich op een richtlijn uit 1985. Daarin wordt bepaald voor welke werken een milieu-effectenrapportering moet gebeuren. Volgens de Commissie valt de heraanleg van de leien onder die richtlijn.

De Vlaamse overheid heeft geen rapport opgemaakt en volgens een Vlaams decreet is dit ook niet nodig, onder meer omdat het mede gaat over de heraanleg van de tramroute.

De Europese Commissie denkt niet dat de procedure iets wijzigt aan de werken in Antwerpen. Wel rekent de instelling erop dat het decreet wordt gewijzigd, zodat dergelijke fout niet langer kan worden gemaakt. De decreten moeten sowieso Europese regels respecteren.

De Europese procedure is pas opgestart. Eerst moet Vlaanderen meer informatie geven aan de Commissie. Als die niet overtuigd is, kan een procedure worden opgestart voor het EU-Hof in Luxemburg. Wanneer die Vlaanderen veroordeelt, moet een nieuwe procedure bij het Hof worden opgestart om sancties te kunnen uitspreken. Dit alles duurt jaren en op geen enkel moment kunnen de werken worden stilgelegd.

Of via de nationale rechtbanken de werken kunnen worden stilgelegd, hangt af van de nationale wetgeving. Daarin is de Commissie geen partij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud