Europese Commissie uit kritiek op aanpak mestbeleid Peeters

Vlaanderen mag van de Europese Commissie niet starten met de uitvoering van het mestdecreet zolang de Europese goedkering niet op zak is. Dat meldt het Vlaams Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw (Vilt) maandag op basis van een bericht van zaterdag in De Tijd.

(belga) De Europese Commissie heeft de Vlaamse overheid expliciet gewaarschuwd voor 'valse beloften' aan de boeren, zo luidt het. De kritiek komt er na de aankondiging van Vlaams minister voor Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) dat Vlaanderen bij Europa een derogatieverzoek had ingediend, een afwijking op de strenge EU-normen voor bemesting, vooral voor grasland.

Peeters zei tegelijk dat de boeren die soepele normen al mogen toepassen, zonder op het groene EU-licht te wachten. Dat zette kwaad bloed in Europa. Ook Vlaams sp.a-parlementslid Bart Martens wees Peeters eerder al op het risico dat hij de boeren laat lopen door hen nu al soepelere normen te laten toepassen. Zij kunnen, bij een 'njet' van Europa later, alsnog beboet worden.

Er blijven voorts meningsverschillen met de EU-Commissie over de uitzondering die Vlaanderen vraagt op de strenge Europese bemestingsnormen. Een echte bespreking bij de EU van de Vlaamse mestplannen komt er maar midden juni en een definitieve beslissing is er dus zeker niet voor de verkiezingen van 10 juni.

Het definitieve oordeel volgt wellicht pas in het najaar.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud