FDF: 'Kartel CD&V/N-VA verantwoordelijk voor crisis'

De politieke crisis is voor het FDF enkel de verantwoordelijkheid van het kartel CD&V/N-VA. De partij roept op tot eenheid binnen de Franstaligen in plaats van een slachtpartij onder elkaar, zo staat in een mededeling die na afloop van het partijbureau verspreid werd.

Dit weekend had de top van de MR de houding van het cdH als oorzaak van het het mislukken van de formateur aangeduid. MR-voorzitter Didier Reynders deed een oproep tot de christendemocraten en humanisten om het onder elkaar eens te geraken.

"De ernstige crisis van het land is enkel te wijten aan CD&V/N-VA, die niet in staat is te kiezen tussen het respect voor de federale loyauteit en het avontuur van het confederalisme, de wachtkamer voor separatisme", benadrukt de FDF-mededeling.

De partij weigert mee te stappen in de onzekerheid die het kartel op de regeringsvorming laat wegen en roept de Franstalige partijen op om samen een voorstel voor de federale structuur vast te leggen en te bepalen welke Franstalige belangen dienen gerespecteerd te worden.

Voor het FDF moeten Brussel en de rand de basis vormen van het toekomstige institutionele debat. De Franstaligen kunnen enkel instemmen met dat debat indien de eenheid van Walloniƫ en Brussel versterkt wordt via een uitbreiding van het Brussels gewest. De partij herhaalt dat een grondig debat over de staatshervorming enkel mogelijk is na de benoeming van de burgemeesters uit de rand.

Voor wat de fiscale autonomie betreft waarschuwt het FDF de Vlaamse partijen dat voor de Franstaligen de betaling van de personenbelasting dient te gebeuren in functie van de arbeidsplaats en niet de verblijfplaats van de belastingplichtige.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud