Federaal patrimonium digitaliseert 8,5 miljoen items

(belga) - De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor de digitalisering van 8,5 miljoen items uit het federaal patrimonium. Aan het project dat over tien jaar loopt, hangt een kostenplaatje van 147,7 miljoen euro, waarvan 43,8 miljoen euro voor rekening van de FOD Wetenschapsbeleid. Dat heeft de federale minister van Wetenschapsbeleid, Fientje Moerman, bekendgemaakt.

Het federaal patrimonium is de schatkamer van de overheid, zegt Moerman (foto: belga) . Ongeveer 60 miljoen objecten, gaande van boeken en stenen tot fossielen, foto's en geluidsopnamen, bevinden zich in verschillende federale wetenschappelijke instellingen zoals het Rijksarchief, het Museum in Tervuren, de Koninklijke Musea, de Koninklijke Sterrenwacht en het Koninklijk Belgisch Filmarchief.

In totaal zullen 8,5 miljoen items (14,1 procent) uit de collecties van 11 instituten en musea in België op tien jaar tijd gedigitaliseerd worden. Daaronder bevinden zich 5,1 miljoen documenten (of 91 procent van alle documenten in musea), 1,9 miljoen items uit het artistieke erfgoed en 1,5 miljoen items uit het wetenschappelijke erfgoed. 'Het doel is virtuele leeszalen en musea te creëren', aldus Moerman. De collecties van de instellingen die gedigitaliseerd worden, bevatten vaak unieke stukken, bijvoorbeeld de parochie-archieven uit het Rijksarchief, films over Congo in het Filmarchief of authentieke maskers uit Afrika in het Museum van Tervuren.

De digitalisering van het federaal patrimonium heeft als doel de toegang tot de informatie meer beschikbaar te maken en te democratiseren. Vanzelfsprekend wordt het erfgoed zelf ook beschermd. Elke Belg de toegang verschaffen tot het patrimonium van zijn land, was ooit een verkiezingspunt van Moerman, waar ze nu concreet werk van maakt.

Het project, waarvan Moerman zich sterk maakt dat het werk zal verschaffen aan 500 mensen, kost 147,7 miljoen euro. Van dit bedrag wordt 30,05 miljoen euro gedragen door instellingen zelf en 43,8 miljoen euro door de FOD Wetenschapsbeleid. De rest van het geld (73,85 miljoen euro) wordt geleend bij de Europese Investeringsbank in Luxemburg. De lening op twintig jaar werd door de ministerraad goedgekeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud