Federale beleidsverklaring krijgt vorm - update

(belga) - Het federale kernkabinet heeft maandag doorgewerkt aan de beleidsverklaring die dinsdag in het parlement wordt voorgelezen door premier Guy Verhofstadt. Het ging daarbij vooral over de sociaal-economische passages van de tekst. De federale topministers zijn rond 20 uur de finale fase van het begrotingsconclaaf gestart. Verschillende ministers lieten uitschijnen dat de werkzaamheden tot diep in de nacht, mogelijk tot de vroege ochtend zullen duren.

In de namiddag zaten vice-premier Laurette Onkelinx en minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, nog rond de tafel met begrotingsminister Johan Vande Lanotte over de begroting van Justitie en Binnenlandse Zaken. Ze onderzochten of de groei van 4 procent voor justitie en veiligheid kan worden waargemaakt. Voor de aanvang van de finale onderhandelingsfase bevestigde Dewael een akkoord te hebben bereikt.

Laurette Onkelinx bleef erbij dat er geen sprake van kan zijn om af te stappen van het engagement van juli 2003 - bij de vorming van de regering-Verhofstadt II - om een herfinanciering van Justitie door te voeren. Vande Lanotte zei dicht bij een akkoord te staan. Volgens Onkelinx heeft de regering nog heel wat werk om een begroting in evenwicht af te leveren. Zondagnacht had ook Didier Reynders gezegd dat er nog enkele honderden miljoenen gevonden moeten worden. Volgens het PS-partijbureau bedroeg het begrotingstekort tijdens de onderhandelingen maandagmorgen nog 700 miljoen euro.

Zondag, even voor middernacht, onderbrak de federale regering de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. Minister Vande Lanotte kreeg de opdracht om de maatregelen die zaterdag en zondag werden afgesproken te becijferen opdat kan nagegaan worden hoeveel nog nodig is om de begroting in evenwicht te krijgen. Volgens Didier Reynders moet nog over enkele honderden miljoenen beslist worden. Pas als nog een tekort op de begroting overblijft, kan gedacht worden aan het uitstel van de maatregelen van de drie superministerraden. Maar dat uitstel moet evenwichtig verdeeld worden, vond Laurette Onkelinx.

De finale fase van het conclaaf is om 20 uur gestart in de ambtswoning van de premier. Nadat er een akkoord is over de begroting dienen nog de laatste passages van de regeringsverklaring ingevuld te worden die een impact hebben op de begroting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud