Advertentie

Federale overheid neemt stockageplicht petroleumsector over

(belga) - De federale overheid neemt van de petroleumsector de verplichting over om steeds drie maanden voorraad achter de hand te hebben. De bijdrage die de burger daarvoor betaalt zal daardoor dalen met 1 euro per 1.000 liter. De ministerraad keurt vrijdag dit voorstel goed, kondigde minister van Begroting Freya Van den Bossche donderdag in de Kamer aan.

Minister Van den Bossche wees er donderdag in de Kamer tijdens het vragenuurtje op dat de consument al 35 jaar lang een bijdrage betaalt voor de stockageplicht van de sector. De regering gaat nu een agentschap oprichten om die verplichting over te nemen. Bedoeling is dat de nieuwe regeling goedkoper wordt voor de burger. Hij zal 1 euro per 1.000 liter minder moeten betalen dan nu het geval is. 'De overheid zal dit kostenefficiënter doen dan de privé-sector. Het kan', verklaarde de bewindsvrouw.

In een antwoord op vragen over de bijdrage van de petroleumsector aan de stookoliekorting liet de sp.a-minister ook weten dat met de 12 miljoen euro een kenniscentrum op poten wordt gezet dat zich moet buigen over structurele oplossingen op het vlak van duurzame energie. De regering maakt binnenkort een voorstel over aan de sector over hoe een en ander vorm moet krijgen.

De oppositie hekelde de volgens haar te beperkte bijdrage van de sector. Volgens CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert investeren multinationals sowieso veel geld in onderzoek en ontwikkeling en is het niet onmogelijk dat de 12 miljoen gewoon een allocatie is.

'Ik heb altijd een bijdrage gevraagd en heb daar nooit een bedrag op geplakt. Ik begrijp dat de oppositie nu doet alsof dat wel zo is. De oppositie en de sector hebben altijd gezegd dat we niks zouden krijgen. 12 miljoen is veel meer dan niks', repliceerde minister Van den Bossche.

24916735

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud