Federale regering blundert in dossier-Erdal

(tijd) - De federale regering blunderde in het dossier van de gevluchte Turkse terroriste Fehriye Erdal. De politie en vooral de Staatsveiligheid kregen van de regering jarenlang 'onduidelijke, vage en impliciete' bevelen. Daardoor hebben de diensten hun opdrachten verkeerd begrepen. Dat staat in rapporten van de Comités I en P over de vlucht van Erdal. De rapporten worden pas volgende week vrijgegeven, maar De Tijd kon ze al inkijken.

De Staatsveiligheid heeft de regering meermaals gewaarschuwd dat haar missie om Erdal te schaduwen niet legaal was, meldt het Comité I. Volgens het Comité P behoorde de missie inderdaad niet tot de kerntaken van de inlichtingendienst. Maar daar trok de regering zich niets van aan. De Staatsveiligheid 'devait se débrouiller' (moest haar plan trekken), besluit het Comité I. De dienst kreeg ook bitter weinig informatie over Erdal, zelfs geen foto, en was niet op de hoogte van de haar toegewezen verblijfplaats. Die veranderde driemaal in de loop der jaren.

Van 1999, toen Erdal werd gevat, tot haar vlucht in 2006 heeft de regering nagelaten een juridische analyse te maken over de verblijfssituatie van Erdal, stelt het Comité P vast. Als ze dat wel had gedaan, zou zijn vastgesteld dat Erdal wel degelijk kon worden opgepakt om te voorkomen dat ze voor haar veroordeling zou vluchten, meent het Comité I. De minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (VLD), ontkende steevast dat hij de juridische mogelijkheden had om dat te doen.

De oppositiepartij CD&V vraagt het ontslag van Dewael. 'Het Comité I bevestigt in zijn rapport dat de minister Erdal tot zijn beschikking kon stellen', stelt CD&V-kamerlid Tony Van Parys. 'Daar waren volgens het Comité drie juridische basissen voor: het verlaten van haar vaste verblijfplaats, haar betrokkenheid bij een schietincident in Turkije in januari 2006 en bij een aanslag in Istanbul in 2004', legt hij uit. Minister Dewael en zijn collega van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), bevoegd voor de Staatsveiligheid, wilden gisteren nog niet reageren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud