Federale regering gaat op zoek naar sociaal-economisch compromis

(tijd) - De regering gaat vandaag en morgen op zoek naar een sociaal-economisch compromis. Ze moet tegen woensdag een politiek vergelijk vinden over het loopbaaneinde, de financiering van de sociale zekerheid en de pensioenen. Slaagt ze daar niet in, dan lijkt de ploeg van premier Guy Verhofstadt (VLD) geen lang leven meer gegund.

De dreigende impasse deed CD&V al beslissen de voorstelling van haar sociaal-economisch programma andermaal uit te stellen. De oppositiepartij wil niet in haar kaarten laten kijken zolang er geen zicht is op de regeringsmaatregelen.

De slaagkansen van het debat zijn moeilijk in te schatten. Vorige week lieten regeringskringen en de sociale partners zich relatief optimistisch uit over het loopbaaneindedebat. Vrijdag haalden de bediendenbonden dit optimisme evenwel onderuit. De machtige bediendencentrales vrezen dat het loopbaaneindedebat misbruikt wordt om de opzegtermijnen op de helling te zetten. Ze noemen dat onbespreekbaar. De vakbonden waarschuwden eerder voor acties, zoals een algemene staking, als het loopbaaneindedebat uitmondt in een sociale achteruitgang.

De financiering van de sociale zekerheid is een tweede klip voor de regering. De regeringspartijen zijn het eens over een aantal grote principes. Ze onderschrijven dat het financiële evenwicht van de sociale zekerheid gegarandeerd moet zijn en dat de lasten op arbeid nog moeten dalen.

Maar er is geen eensgezindheid over de vraag hoe een lastenverlaging financieel gecompenseerd moet worden, en hoeveel ze moet bedragen. De VLD gaat voor een beperking van de uitgaven, en zou blijven hopen op een BTW-verhoging. De PS blijft erbij dat alle inkomsten moeten bijdragen tot het financiële evenwicht van de sociale zekerheid. De Franstalige socialisten spelen naar verluidt met het idee de roerende voorheffing op bepaalde financiële producten te verhogen.

Het sociaal-economische debat valt en staat met de budgettaire marge. Het Planbureau berekende al dat de regering volgend jaar 4,6 miljard euro moet besparen. EvH

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud